Att vända

Träningen inomhus idag gick inte så bra, men inte heller dåligt. Planen för träningen höll inte riktigt, dels för att tiden inte riktigt räckte till och att Polka inte var riktigt så på g som jag hoppats. Vi gjorde några saker som var bra, t.ex. första skicket till rutan, några dirigeringar, sittande och platsliggning, ligg till stå-skifte och störningsträning. Vi lekte lite och det var riktigt roligt också. Tränade på djuren och hundens beteendecenter tillsammans med Matilda och Billy (och husse och Sookie såklart!) och det var ett trevligt sällskap och bra lokal. 

Men det var mycket som inte var alls så bra som jag hade väntat mig. Följet var inte så glatt, kontakten inte så bra, hon fokuserade allt för mycket på externbelöningen i kedjorna, sprang inte hela vägen till rutan, gick fel i dirigeringen och fjärren var verkligen inte mycket att skryta med. Hon kändes lite trött och inte så engagerad, eller snarare hade hon kanske fel fokus. Det kändes tråkigt helt enkelt. Och lite hopplöst. 

Men vi tar med lite lärdomar av det hela. Externbelöningen är en stor dragningskraft och antingen ska jag inte använda en så synlig belöningen eller måste jag jobba mer med det. Mycket mer. Jag vet ju att hon reagerar mycket på belöningsplaceringen så det är väl egentligen inte någon överraskning. 

Dirigeringen känns konstig. Hon känns rätt trygg och har rätt fokus men går ändå fel ibland. Det är ytterligare en svaghet hos henne att hon har svårt att lära sig ord. Jag vet verkligen inte vad det är som gör att hon går fel. Men hon gjorde några apporteringar utan tugg idag och det var trevligt! Får fundera vidare kring det där. Samma sak med rutan, varför fixar hon inte konerna som markering? Kanske ska jag ta och istället för att skicka om “trycka ut” henne i rutan med ut-kommando? Kan det kanske hjälpa? Eller shejpa in rutan mer? 

I vilket fall kändes träningen inte så kul idag. Väl hemma råkade jag få ett infall och körde lite agility-övningar i paddocken på kvällsrundan. Det var riktigt roligt! Samma sak med lite av leken vi gjorde på träningen, den var också riktigt kul. Jag ska försöka ha en ny kampanj i veckan: lek och fritt följ! Eftersom vi tappat gnistan lite tror jag vi kan boosta samarbetet genom att leka mer och samtidigt boosta fria följet. Mer bus och mer följ! Lite lägganden i olika positioner kan nog också hinnas med fler dagar. Funderar på att satsa lite mer på brukslydnaden ett tag för att göra lite annorlunda övningar. Vi kanske skjuter på starten i lydnadsklass 2 och satsar på ett högre sök i september istället. Eller så löser sig några knutar och tävlingslydnaden blir så där superkul igen. Vi får se, men först: bus och följ! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *