Bruksmoment och lydnadspepp

Idag var vi och tränade brukslydnad på brukshundsklubben med fokus på momenten i högre klass. Följet gick bra, hon började nosa en gång efter 6-7 m från starten men när jag svängde vänster kom hon på sig med att behöva kolla upp och gick sen ett fint följ. Inkallning med ställande gick ok men det visar sig att hon springer och väntar på mitt kommando så vi behöver fler raka inkallningar och kanske till och med att vi vågar lägga in ett ligg som variation? Stadgan var ok men inte 100% så vi behöver fortsätta att befästa den. Framåtsändandet visade på att mitt tankesätt nog kan funka men det som är minst befäst är vänta-kommandot så det behöver vi jobba vidare med tillsammans med snurra på pallen. Tungapporten gick rätt bra idag, vi testade även att lägga den i vinkel så hon inte är så benägen att rulla den vilket funkade rätt bra. Nu måste hon svänga ett halvt varv och det kanske kan funka. Hon gillar inte att vända med den då hon verkar känna att hon tappar balansen med den. Det som var lite kul idag var att hon lyfte på öronen när hon satt framför mig med apporten och verkade för omväxlingsskull inte tycka det var lika jobbigt. Jag ska tänka på att alltid ta ett steg bakåt i avlämningarna så hon har dragning mot mig då hon gärna stannar för långt bort. Skallet gick bra, hon skällde till lite i andra tystnaden men då blev hon också lite provocerad av kommenderingen så det är ok. Vi ska bara köra ett skällande just nu så det är inget problem egentligen. Jag ska dock belöna upp andra tystnaden lite mer. Sen gjorde vi hopp och det funkade bra men istället för att kasta boll när hon är över hinder ska hon få belöningen efter sittandet för att lugna ned henne lite. Vi tränade återhopp där vi behöver jobba med positionen eftersom hon ofta hamnar snett. Kan fundera på om det skulle funka med en externbelöning där istället. Samma sak med krypet, backande i frontposition funkar bra men sidorörelser i fotposition leder ofta till hög armbåge på höger sida. Måste försöka få ned den mer och jag tror det kan gå genom externbelöning som är smart placerad. Optimalt vore kanske att den hamnar på hennes utsida.

Ja, sen är det lydnadspeppen då. Jag har inte känt riktigt motivationen för lydnadsträningen eftersom det känns så svårt. Allt vi gör resulterar att vi stöter på nya grundfärdigheter som inte sitter som de ska. Det känns väldigt segt och jag undrar ibland hur vi ska komma framåt. Men i helgen är det lydnadskurs med Helene och vi behöver ha lite uppgifter att jobba med så jag tänker köra fokus på lydnadsmoment i veckan och hoppas det känns lite mer engagerat efterhand. Jag tror att det kan bli riktigt kul om jag förbereder oss så vi har lite nya saker att jobba med istället för att traggla på med samma grejer hela tiden, även om de inte alltid blir så himla mycket bättre. Vi skulle kunna lägga en hel kurs på att få bättre läggande men hur kul är det? Jag har en metod för att jobba med dem men de blir liksom inte riktigt befästa. Men de moment som jag tänker mig att vi skulle kunna jobba med är följ (såklart) med kommendering och lite störning, vittring (hur kommer vi vidare utan tugg?), dirigeringsapportering (hur befästa kommandon?), metallapport (få ett fastare grepp), rutan (vad ska vi ha för målbild och hur ska vi lägga upp en plan för detta?), fjärr samt kedjor. Vi kommer inte hinna med allt så om vi ska dra mer det i teman så blir ett tema apportering (undvika tugg, dirigering, vittringspinne och metall), följ och kedjor tävlingsmässigt (först ingång på plan och ett kort följ sen belöning och därefter en kedja). För att detta ska bli givande behöver vi öva på det i veckan så när tid finns ska vi göra: Följ med fokus, metallapport, dirigeringsapportering, vittring, kedjor med: rutan med target, rak inkallning med återgång, transporter, fjärr, följ, hopp. Jodå det blir nog kul. Har tänkt om och satsar nog på en söktävling i vår istället när momenten verkligen sitter istället så då är det lika bra att vinkla över lite till lydnaden igen och hitta motivationen tillbaka.

2014-04-27 15.43.55

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *