Nya tankar och brukslydnad!

Igår var vi iväg och tränade för Ingela utanför Söderköping. En ny bekantskap och många nya tankar fick vi med oss. Jag och Polka fokuserade på framåtsändandet och kryp. Det viktigaste jag insåg under träningen var att jag behöver bli mer överlag. Mer tydlig, mer belöning när jag belönar och mer engagerad och rak. Jag har tänkt mycket kring det här i relation till våra kedjor och tänker att det kanske inte (bara) är osäkerhet utan att hon helt enkelt inte riktigt vet vad som förväntas av henne samt att hon har för låg belöningsförväntan i momenten. Det känns mycket bättre att tänka så och det känns som att det går att jobba med. Vad gäller våra kedjor är tanken nu att träna mycket långa kedjor men lägga in mycket belöning i kedjorna och mycket hjälper. Det ska inte bli fel utan jag hjälper henne mycket i början så det blir rätt och belönar rätt beteende.

Framåtsändandet ska vi jobba med i lina så det verkligen blir rätt varje gång där med. Det jag ska göra annorlunda nu är att ha stark dragning framåt under saktagåendet så hon tycker övningen är rolig trots att hon inte gillar övningen jättemycket. Därefter kan vi lägga på target och belöna framåttänk och hjälpa henne genom linan. I krypet ska vi träna med mjukost och belöna kryp vid sidan. Om hon tappar position gör vi om. Jag måste bli tydligare med vad som är ok och inte styra om henne utan istället avsluta och göra om, utan att korrigera. Tydlighet är det viktiga här. Samma sak med lägganden i fotposition. Där ska jag öva med belöning framför, om hon inte lägger ned armbågarna får hon göra om istället för att jag hjälper henne ned.

Ikväll blir det ridhusträning och vi ska fokusera på kedjor. Tänker köra många små kedjor med olika belöningsplacering och helt utan moment som innehåller lägganden, eller med lägganden på matta. Underlaget är ingen höjdare så jag ska vara lite försiktig. Känns det ok idag anmäler vi nog till en lydnadstvåa i februari.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *