Om att tävla och tvinga sig att vara nöjd

Idag var vi så på första tävlingen på över ett halvår och det gick…. okej. Jag försöker tvinga mig att vara nöjd men det tar lite mot. Så här gick det:

Platsen – hon var lite försiktig och inte helt bekväm på uppställningen. Hon var inte låg men inte på topp heller. Hon la sig fint, låg kvar bra, nosade lite en gång men låg sen fint, inget gäsp eller sånt. Men på vägen tillbaka sätter hon sig upp när jag kommer några meter ifrån och även om jag kommenderar ned henne utan problem blir poängen en femma. Tråkigt men det är något vi behöver jobba med eftersom det var andra gången det hände och alltså inte en engångsföreteelse. Typiskt att problemet kommer dagen innan tävling bara.

Ingång på plan var superbra. Fint fokus och bra attityd, det märks att vi har övat på detta! Fritt följ funkade relativt bra. Det var väldigt många helt om marsch och helt om halt och det tränar vi inte så mycket på så vi hade en hel del släpp i dessa. Bra att tänka på för framtida träning! Vi avslutade med en superfin språngmarsch helt utan studs! Hon flöt ut lite i position men tappade aldrig helt så det var en klar förbättring, hon sitter i alla halter även om det blev lite snett ibland. Betyg 8. Läggande under marsch förberedda jag som planerat får till en bra framföring men hon lägger sig inte förrän jag vänder (enligt domaren). Inget betyg såklart. Skitmoment. Förstår inte varför vi har så svårt för detta. Vi behöver hitta en ny plan för detta moment för det går liksom inte framåt. Inkallningen blev super! Fin stadga, inget nosande, inget gäspande. Superfin fart och bra ingång. Hon sitter lite långt ifrån men det var marginellt. Bästa inkallningen på tävling. Betyg 9,5. Rutan var perfekt. Helt super. Jag pekade ut rutan men det var nog inget problem egentligen. Hon siktade först på en kon men det var enkelt att rätta in henne. Stannar superfint och hittar snabbt en bra position. Helt rätt tränat på sista tiden med andra ord! 10 poäng. Tack!

Apporteringen blev bra. Hon kollar lite bakom min rygg i överlämnandet så det behöver vi öva lite mer på. Fin stadga, bra upptag om än tassarna kom med lite, bra ingång där jag bara hjälper henne lite med handen. Vi får lite tugg men det är mindre än det har varit tidigare på tävling och dessutom klarar hon positionen bra! 8 sköna poäng. Vi fortsätter med vårt omvända lockande i den träningen! Hoppet skiter sig. Hoppar fint ut men börja nosa på något framför hindret och hoppar sedan på eget bevåg tillbaka. 5 poäng. Vi har tränat detta moment för lite, jag har bara tyckt att det alltid har funkat så därför har jag lagt för lite tid på det. Lätt åtgärdat med lite träning. Fjärren förbereder jag och försöker peppa henne allt jag kan. Hon lägger sig bra, ligger kvar men sätter sig inte till första skiftet trots två kommandon. Vet inte varför. Hon håller inte särskilt stort fokus på TL men det kan vara så att domarna som stod relativt nära och stirrade på henne gjorde henne obekväm? I andra skiftet sätter hon sig dock fint och lägger sig bra sen. Ligger kvar bra och gör ett fint uppsättande. 6 poäng, och helhet 8 p. Överlag har vi bra transporter och det känns inte stressat. Jag känner inte att jag tappar henne någon gång under programmet och hon tar de sociala belöningarna fint. Jag var lugnare och hade bättre koll på mina uppgifter, jag gjorde inga stora misstag som förstörde för oss. Sen kunde jag gått lite annorlunda i följet och engagerat henne lite mer men överlag skötte vi oss båda bra 🙂

Poängen blev totalt 139, ett tredjepris. Saker som var bättre än förra lydnadstävlingen:

fria följet (!!!), transporter, trygghet, position/ingångar, stadga, apportering, rutan (!!!), sociala belöningar och fokus

Saker som var sämre denna gång:

Stadga i återgångar, läggande under gång, hoppet, första skiftet i fjärren.

De saker som blivit sämre är, förutom läggande under gång, lätta att jobba med. Stadga i återgång vet jag har varit lite ostadigt men inte så här pass dåligt, men det bör vara ganska lätt fixat med stadge-övningar och godis framför. Hoppet bör inte vara problematiskt om jag jobbar mer med det, och första skiftet i fjärren vet jag hur jag bör boosta. Läggande under gång gör mig lite ledsen men jag får ta hjälp av någon duktig och se hur vi kan jobba vidare med det för jag har ingen aning om hur jag ska göra annorlunda och ingen lust att jobba med momentet heller. 2015-02-14 11.57.18

Ändå. Hur svårt ska det vara? 139 poäng är långt ifrån vad vi borde kunna prestera. Vi kan momenten. Vi har tävlingstränat. Varför blir det så mycket fel? Jag tycker det är jobbigt att vi inte klarar oss bättre. Nu har vi i alla fall kommit undan flera idiotfel som kom i de enklaste momenten, nu kommer felen där man skulle kunna förvänta sig att de kommer utifrån våra förutsättningar. Samtidigt blir det så tydligt, vi är långt ifrån de typ 180p som våra träningsvänner fixar. Jag vet inte vad det är som gör att det är så svårt. Kan det vara så att vi är så störningskänsliga och mest behöver träna på tävlingssituationen? Samtidigt tror jag inte helt på det heller. Det är troligtvis en kombination av att vi är känsliga för situationen och att Polka behöver tid på sig för att verkligen förstå momenten och har tränat dem i närtid samt att jag behöver vara väldigt tydlig och alltid förbereda på bra sätt.

Jag borde i vilket fall vara nöjd. Mycket av de viktiga delarna har blivit bättre, men de är ännu inte bra vilket jag tror är det som stör. Följet har blivit mycket bättre men inte bra. Det är svårt att se de små framstegen när det finns så mycket kvar att göra. Så jag försöker vara nöjd. Intalar mig det om och om igen men ändå känns det lite tungt att det är så himla långt kvar för oss att bli bra. När vi såg på elitekipagen idag kändes det som en ouppnåelig nivå utifrån var vi är. Det är nog det som ofta blir mitt problem, jag har för stort fokus på målet när det egentligen är att ha kul när vi tränar tillsammans. Jag behöver tänka mer på det och mindre på hur mycket vi har kvar. Nu har vi kommit ut och tävla igen så det är bara att träna på och testa ännu en tävling. När det känns bra kommer vi fokusera på trean istället. Så jag jobbar på med mig. Polka fick en rejäl portion kattmat efter tävlingen så hon är nöjd i vilket fall! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *