Tävlingspsykologi och träning

Imorgon startar vi klass 3 i Hagfors, det ska bli intressant! Jag har jobbat mycket med tävlingspsykologi i vår och jag tror det har hjälpt. Jag känner inte att jag helst vill stanna hemma utan ser nästan fram mot tävlingen, även om jag känner mig osäker kring hur det ska gå. Speciellt med tanke på att det kommer vara uppåt 28 grader varmt även på kvällen imorgon. I vilket fall har vi fått bra träning i veckan med fin avstämning. Alla moment funkar, mer eller mindre. Sitt i grupp är kanske det minst stabila momentet och det har ju fallerat senaste veckorna så det var inget jag kunde förutse innan jag anmälde. Samtidigt sitter hon fint ibland så det kan funka också. Igår tränade vi lite på ny plats med andra hundar i närheten. Det gick fint och jag försökte lägga upp träningen så hon hela tiden skulle lyckas och få belöning i allt som är svårt. Jag är själv lite orolig för att hon inte kan hitta till rutan så det blev lite för många rutskick igår men hon gjorde det bra även om hon inte sprang riktigt ända fram en gång. Ett tydligt utslag för att jag är stressad inför tävlingen och därför lägger upp träningen för att passa mig, inte henne… Som väl är funkade det ändå och jag tror inte vi fick in några osäkerheter, bara lite tillfällig motivationssänking för att springa ända ut när matte ändå stannar henne om ett tag.

10494599_10152978300603237_1776871077460396652_nÅ andra sidan la jag upp träning bra när det gäller fjärren, sättande under gång, fritt följ och sitt i grupp (utan grupp). Alla de delarna funkade bra även om jag bara gjorde några korta övningar. Inkallning med ställande gick sämre och vi fick långa ställanden trots bollkastare. Jag tror det kan vara på grund av värmen, det kändes som hon var lite långsam överlag. Jag gjorde några ställanden idag i trädgården och fick prov på fin stadga när welshen försökte störa ut henne och vi fick några ställanden med lite bättre sträcka. Men det är något vi behöver ta tag i efter tävlingen.

I övrigt så känns momenten rätt ok. Apporteringarna brukar funka bra utöver tugg, rutan brukar gå rätt bra, fria följet borde gå helt ok, sättandet har jag räddat med handtecken, inkallningen kommer hon ju att göra men inte 10-mässig, vittringen har hon sin uppgift klar även om vi kommer få lite nerdrag för tugg och eventuellt lite andra detaljer, fjärren kan bli lite framflyttning men hon kan alla skiften på rätt avstånd och känns trygg i den. Sen räknar jag inte med förstapris utan jag hoppas på att få en bra känsla och känna att vi hör hemma i denna klass. Uppflyttningen kommer så småningom. Jag måste jobba med min känsla så jag inte oroar mig för att hon ska lägga av utan tänka att även om hon inte är lika energisk som på vanlig träning så gör hon ett bra jobb! När jag oroar mig så blir hon påverkad och det är nog det som har hänt tidigare när vi fått sämre samarbete på tävling. Jag ska plocka fram alla positiva kommentarer vi fått, inte minst under senaste kursen, och känna mig stolt och trygg över vårt samarbete även inne på planen. Jag ska även visualisera hela förloppet innan vi startar för att skapa en tryggare känsla och komma ihåg att tänka på hur vi kommer lyckas hela tiden, t.ex. i lämnandet i inkallningen (då visualiserar jag att jag vänder mig om och ser Polka sitta fint och ha fokus på mig), att hon tar rätt pinne i vittringen, att hon ligger tung i lämnandet i fjärren, att hon sitter/ligger i gruppmomenten. Det gäller också att inte vara rädd för känslan av misslyckande. Om nu Polka lägger sig i sitt i grupp, då behöver jag inte bli besviken egentligen. Jag vet att det även fallerat på träning och jag vet att vi kan arbeta upp det eftersom det har har varit ett problem även tidigare men att den sen blev bättre. Och skulle jag känna lite besvikelse över ett missat förstapris redan innan momenten börjat så är det ok också. Jag ska försöka att verkligen se det som ett test över var vi ligger just nu, även om det är svårt att inte någonstans långt in hoppas på ett förstapris. Vi har möjligheten att ta ett förstapris men med tanke på att vi saknar detaljer i flera av momenten så är risken stor att alla brister kommer fram på tävling och då är vår fallhöjd lite för hög för att klara poänggränsen även om vi får poäng på alla moment. Jag kunde väntat tills alla moment satt 10-mässigt på träning men det känns inte heller bra eftersom det då skulle kännas som alltför stort att tävla. Att jag går ut redan nu handlar om en investering i min utveckling snarare än Polkas. Jag övar mig på att hantera tävling genom att klara ut situationer som inte blir helt perfekta men ger ändå min hund en positiv upplevelse. Att tävla måste för mig bli mer av “vardagsmat” snarare än ett tillfälle att visa upp perfekta moment. Dessutom kommer vi aldrig få perfekta moment eftersom det, som det är nu, alltid brukar vara något moment som blir lite sämre inför tävling. Genom att “tävla oss genom” detta tror jag att det efterhand kommer bli lättare att förberedda oss för tävling och den tillfälliga dippen inför tävling kommer att försvinna. Dessutom känner jag mig trygg i de moment som vi ska utföra, visst kan det blir lite småfel men inget som jag tror kan förstöra vår träning eller göra Polka otrygg, och det känns som det viktigaste! Sen efter tävlingen ser jag verkligen fram mot att få utveckla vår träning med de tankar jag har med mig från sommarkursen! Jag tror det kan bli bra och får vi lite mer självförtroende och om jag lyckas vänja Polka vid att klara ovana situationer (typ slänger in lite agility mitt i lydnaden) tror jag även att vårt tävlande kommer bli lättare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *