Osäkerheter, fina transporter och nollor

Det är svårt det där med tävling. Det fick vi erfara i fredags i Hagfors. Första starten i lydnadsklass 3 och jag tyckte vi var väl förberedda men jag underskattar hur svår tävlingssituationen är för oss. Det var ordentligt varmt, en ny plan och lite annorlunda upplägg på flera plan. Det var dessutom en plan vi inte varit på och en del hundar som skällde i bilarna som låg nära uppvärmningsplatsen inför gruppmomenten. Ja, så mycket gruppmoment var det ju inte eftersom vi var ensamma. Det är något vi inte tränat på, att göra gruppmomenten utan andra hundar men med folk som tittar och en hel del störning. Sitt i grupp blev svårt på ett nytt sätt, det ser ut som hon tänker lägga sig men kommer på sig och flyttar istället fram en liten bit. Hon blir osäker i lämnandet och det är något vi verkligen behöver jobba med för det kom tillbaka i flera moment. Hur som helst så sitter hon rätt bra sen även om hon tittar lite runt mellanåt. Samma sak med platsen, ligger helt ok men rör sig lite. Jag tror hon tycker det är jobbigt med folket som står och stirrar och att det är så tyst och allvarligt. Hon låg trots ganska svår störning men hon ligger inte helt still eller tryggt så vi behöver jobba med det.

Sen blev det i alla fall belöning och efter en stunds väntan tog jag ut henne. Uppvärmningen blev ganska bra, jag la lite fokus på det som vi har svårt för, sättande, ställande och lite fjärr. Inte för lång och jag gav henne vatten ganska nära innan vår tur. Sen blev det vår tur och vi fick till en bra ingång på plan fram till vi skulle få pinnen av TL, då blev hon för nyfiken på påsen med pinnar och hälsade på TL. Sen blev det ett helt ok fritt följ, stegförflyttningarna blev inte lika bra som på träning men överlag är det ok. Hon släpar faktiskt efter lite ibland vilket jag tror jag skyller på värmen. Å andra sidan tränger hon inte så mycket så det gick nog på ett ut. Sättandet nollade vi, hon är osäker på vad hon ska göra verkar det som. Inget nytt men tråkigt att vi inte fått ordning på det i vilket fall. Vi ska fortsätta jobba med sättandet efter fritt följ. Inkallning med ställande – helt ok men tempo och ställandet kunde varit bättre. Skyller återigen lite på värmen. Rutan skiter sig helt, hon verkar inte se rutan och vet inte vad hon ska göra. Efter ett antal omdirigeringar där hon varken tar mitt stanna eller ligg hamnar hon i rutan och jag kan göra en bra inkallning som ett positivt slut. Det är uppenbart att hon inte har tillräckligt med dragning mot rutan och att hon inte hänger med i min förberedelserutin. Dessutom störs vi ut av en kon på vägen fram mot rutan och efter TL är så snabb hinner jag inte riktigt rädda upp situationen. Så sånt att öva på: Gå mot kon, förberedelse för rutan, dragning till rutan och ställandet i rutan. Trist att det fallerade så totalt men bra info för vad vi ska jobba med.

Hoppapport – inget att anmärka på förutom att jag valde en för stor apport vilket gjorde att hon slog i mig i avlämnandet och det ledde nog till mer tugg. Metallapport – luktar först, tänker hon vittring? Annars ska vi se till att jobba med andras apporter mer. Snett avslut, något lågt tempo. Vittring – fint men lite tugg. Sitter bra i väntandet! Fjärren – åh det här blev lite jobbigt. Alltför många dk och framförflyttning, sen säger jag dessutom fel kommando vilket inte hjälper direkt… Jag tror hon störs ut av folket som står och tittar. Vi måste köra mycket mer störningsträning och folk som står och tittar. Jag trodde nog att vår fjärr var bättre än så här faktiskt. Visst kan värmen och att det är sista momentet i ett långt program påverka också men jag tror att momentet var svagare än vad jag trodde. Surt men så är det. Efter sista momentet gjorde vi en transport ut på plan och därefter en inkallning som jag belönade med stor belöning.

Överlag känns det lite jobbigt att vi fortfarande är så pass mycket sämre på tävling än på träning. Samtidigt gör hon flera saker bra på tävling som inte har funkat förut. Jag vet inte hur jag ska tänka framåt. Vi är anmälda på en stor tävling där det kommer gå tre ringar samtidigt och det känns som en alltför stor utmaning för oss. Antingen startar vi klass 2, gör ett test till i trean om jag får momenten lite säkrare till dess eller så stryker vi oss. Det känns bara som att vi har så himla mycket kvar att öva innan det kommer gå i lås. Framför allt störningsträning, sättande under gång, rutan, fjärren måste bli avsevärt säkrare. Det kan ju ta ett tag, typ ett år eller så.

Några övergripande reflektioner:

Det är främst avståndsarbetet som är svårt. Det är då osäkerheterna kommer fram och när hon inte är helt säker på sin uppgift blir det jobbigt och hon tar till förflyttningar på olika sätt.

Uppställningarna inför moment blir inte bra. I princip alla uppställningar kommer hon inte ända in utan jag flyttar in sista biten. Jag behöver jobba på att dels få in henne och dels få till något sätt att “laga” en dålig uppställning utan att jag skjutsar bort henne.

Transporterna är överlag mycket fina och hon ser glad ut. Däremot finns osäkerheterna där och de behöver vi fortsätta jobba med. Även om hon är bättre är det långt kvar till en trygg hund på plan.

I vissa moment ser hon rakt genom trygg och glad ut. Hon tar alla sociala belöningar väldigt bra. Jag tror inte hon blir låg eller osäker utöver i vissa enskilda bitar men överlag tror jag det var en positiv upplevelse. Hon klarar att jobba i över 10 min utan belöning i en svår miljö!

Jag behöver hitta inspiration för att störningsträna samt hitta bra miljöer.

Jag måste se över mitt träningsupplägg inför tävling. Jag gjorde det för svårt för att jag var för stressad inför tävlingen vilket nog gjorde att momenten blev lite sämre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *