Att titta på SM

I helgen var vi och kollade på SM i lydnad hela helgen. En del tankar och känslor fick jag med mig hem. Vi behöver träna mer gruppmoment och störiga miljöer. Vi passade på att träna lite kontakt, fritt följ och fjärr på tävlingsplatsen och det gick bra. Hon hade en fin attityd och stördes inte ut men å andra sidan var det mycket störning och hon hade hög förväntad och då funkar det mesta… Vi behöver lite störning och försöka jobba för att bibehålla förväntan.

Det var kul att se de många duktiga ekipagen men även lite sorgligt att det är border collie man behöver ha för att fixa riktigt bra betyg och stabila prestationer. En BC som smyger och står halvvägs är tydligen helt ok men andra raser får inte avvika från idealet. I vilket fall är ju inte det ett problem för oss eftersom vi är långt ifrån SM och dessutom är Polka en väldigt fin hund och duger gott åt mig! 🙂 Hur som blev jag lite inspirerad och ska försöka ta tag och planera träningen lite mer framöver. Det vi behöver jobba med är framförallt följet, dragning till rutan, fjärren, inkallning och avlämningar. Vi körde lite träning idag hemmavid och det gick bra. Vi hade ett roligt pass med bra information.

Rutan: körde två rutor där hon fick springa till dem från lite olika håll. Lite aktivt sökande efter rutan och jag fick se att hon har förstått att det är stadga i rutan som gäller. Mycket bra och mycket fina skick. Ska börja jobba med att hon får söka rutan även från sidan och kunna ta omdirigeringar även med stadga.

Inkallningen är inte bra. Vi behöver mer aktivitet i den på alla delar. Hon har för långsamma stopp och för lite tryck i inkallningen. Kanske ska jag ta in runda pinne och lägga in en boll som kastas mellan frambenen? Eller jobba vidare med target? Jag tyckte inte target-träningen funkade så bra på just inkallningen. Det svåra är att hon styrs så mycket av belöningsplaceringen men ändå inte får snabba stopp. Kanske ska köra en del runda- springa till skål – ställande för att få lite fart och tryck i stoppet. Jag får testa det nästa pass.

Framåtsändande – gick oväntat bra. Jag har inte tränat detta på lääänge men ändå kom hon ihåg precis vad det handlade om. Jag körde med lina och riktningsvisare men även utan i delar och det funkade bra. Jag behöver verkligen ta den träningen till annan plats för hon har lärt sig var hon ska och hur långt vi brukar gå…

Skall och kryp gick ganska bra. Körde enkelt kryp med belöningen i handen vid marken då då tror jag hon kröp hyfsat. Gjorde även lite apporteringar där jag belönade upp fart och det kändes bra. Hon har ett bättre gripande redan! Gjorde även två ingångar som blev riktigt fina – helt utan tugg även om det var från kort avstånd.

Fjärr – det gick rätt bra idag men hon har verkligen inte helt stilla baktassar. Hon får ett bra ställande och bakåtsitt om jag lägger en godis under magen men då flyttar hon nästan bakåt helt. Å andra sidan kanske det är ok för dragningen framåt kommer åtgärda det i momentet. Hon har fortfarande svårt för sitt från ligg där hon hellre ställer sig, jag vet inte varför det blivit så. Kanske för att jag belönat med att hon fått gå bakåt och då hellre ställer sig för att snabbt kunna vända. Hur som har hon även här fin stadga. Jag behöver våga ta ut avstånd på säkra skiften.

Följet gick bra idag, körde mycket belöning under armen. Hon plogar fortfarande en del men med hjälp av vänstersvängar blir det bra position. Behöver tänka lite mer kring hur jag svänger och gå lite längre sträckor, svänga lite mer oförutsett och lägga in mer lek. Vårt följ behöver lite mer inspiration tror jag. Mer musik, mer störningar och längre sträckor med mer belöning. Ett sättande direkt efter följet funkade även bra.

Polka snodde sin belöning två gånger utan kommando och jag vill inte behöva säga ifrån så hon fick en timeout på 20 sek medan jag fixade med annat. Jag behöver hålla lite koll så det inte blir mer utan att behöva bråka. Samma sak med gruppmomenten som jag lägger in mellanåt. Hon ska sitta när jag sagt det och inte röra sig ur position när jag går tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *