Läger och funderingar

uppletI helgen var vi i Göteborg på brukslydnadsläger och fick mycket bra information och bra träning! Massor av motivation och uppmuntran fick vi med oss hem. Nu är jag verkligen peppad på att köra bruks men säsongen är ju inte så lång kvar och vi har mycket grundträning att göra… Jag har nu en plan för varje moment och kan jobba vidare och hoppas på det bästa. Det enda orosmomentet är tungapporten som inte alls funkar just nu. Vi är tillbaka på 1 kg och hon vill ogärna bära den ändå. Vi ska kolla tänderna på henne på onsdag så får vi svar om det kan vara något där som är problematiskt.

Men övriga moment känns bra! De enkla:

  • inkallning med ställande – tänk på stadgan! Även öva mycket med kommendering så hon inte saktar in på den. Dold belöning bakom. Lägg in i kedjor!
  • skall – belöning lågt, mycket kommendering.
  • hopp, tänk på belöningsplacering och öva även sättandet.
  • stegen – börja köra den låga stegen med omvänt lockande.

De mer komplicerade momenten:

  • Fritt följ – ta hjälp av kortkoppel för att tighta in position. Jag tränade lite idag och såg att jag verkligen måste tänka på hur jag går, jag vinglar in mot henne och jag måste tänka mer på hur jag sätter fötterna. Nu blir det fokus på position någon vecka och så får vi utvärdera sen vår nya metod.
  • Kryp- belöna endast rätt bakbensrörelser och håll belöningshanden strax bakom huvudet. Vi fick till några steg med riktigt fint kryp idag! Några veckor fokus på endast rätt beteende så tror jag vi kan lösa den knuten också!
  • Framåtsändande – först köra mycket saktagående genom grupp varierat med långa saktagånden efter grupp. Lägg in att hon lämnar mig från fotgående och går in i saktagående framför och efter hand lägga in framåtkommandot.
  • Tungen ligger på is till efter tandvårsbesöket på onsdag.

Vi körde lite träning ikväll, ett mycket kort pass med följ, framåtsändande och kryp. Efter mycket belöningskraftig träning körde jag en kedja med flera olika delar, runda pinne, inkallning, stadga, hopp och hopp med utmaning där jag gick och gömde mig halvt bakom ett träd. Det var inga problem att jobba vidare utan belöning och jag måste tänka mer så att jag kör kedjor på saker vi kan nu även när vi tränar mycket grundövningar i de övriga momenten.

Jag fick även bra tips på hur jag ska utveckla uppletandet för att hjälpa henne att inte byta föremål samt hålla sig i korridoren. Två övningar jag ska göra är att någon annan kastar ut föremål när hon är på väg in med ett föremål och då ska hon inte byta. En annan övning är att valla smala korridorer åt tre håll och se till att hon håller sig i korridorerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *