Flow i hundträning

Jag har alltid fascinerats av det som kallas “flow”, ett tid- och rumlöst tillstånd som vi ofta eftersträvar när vi gör det vi tycker om. En av de saker som jag tycker är så spännande med flow är att det inte riktigt går att greppa, ändå är det något som vi alla har upplevt. Vad innebär det att ha flow i hundträningen?

Jag läser en bok, till och från i alla fall, som handlar om mindfulness och prestationspsykologi (Gardner och Moore, 2007). I denna bok presenteras lite olika definitioner av flow och det beskrivs med ord som: the merging of action with awareness, seemingly automatic body movement, lack of awareness of thoughts and feelings, and heightened external awareness. Det kanske går att översätta till något som liknar en frånvaro av interna tankar och känslor tillsammans med automatiska kroppsrörelser och en medvetenhet fokuserad på uppgiften. Vår medvetenhet blir så starkt kopplat till det som händer i situationen att vår självmedvetenhet, tidsuppfattning och allt annat trängs undan. Vi blir ett med uppgiften. Det är väldigt svårt att sätta ord på och det kanske även upplevs lite olika för olika människor.

När jag höll på med ridning innan hundarna kom med i bilden upplevde jag flow ganska ofta tillsammans med mina hästar. Kanske var det lättare genom den starka fysiska koppling som blir mellan ryttare och häst. Jag minns verkligen hur jag kunde rida an mot ett hinder och känna fyra galoppsprång ifrån hindret att vi ligger lite kort men att jag bara behövde känna känslan “kort” – resten skötte sig självt! Min kropp reagerade på min känsla genom att flytta tyngdpunkten något varpå min häst agerade utifrån denna lilla signal och kortade sina språng så anridningen blev perfekt. Det var så otroligt häftigt att rida utan att reagera! Att kunna svänga utan medvetna tygeltag. Det var verkligen merging action and awareness – känslan, kroppen och hästen agerade sömlöst tillsammans.

En nostalgisk bild från en hopptävling någon gång sent 90-tal. Hästen heter Youngblood och vi tävlade en hel del hoppning tillsammans.

I hundträningen har jag inte haft alls samma typ av flow. Jag kan ofta stänga ut omvärlden och verkligen gå in min uppgift men den där verkligen sömlösa kommunikationen med hunden har jag inte riktigt på samma nivå. Kanske handlar det mest om erfarenhet för jag får det oftare nu än förut. Frågan är om det går att medvetet jobba på att få mer flow i hundträningen? Gardner och Moore har samlat forskning kring ämnet och enligt dem är det möjligt! Forskning har visat att en person som presterar på topp (och oftare upplever flow) använder framför allt sin högra hjärnhalva och har en låg nivå av verbal-lingvistisk aktivitet. Wikipedia säger: “Högra halvan står för omedvetna förmågor som intuition, kreativitet, helhetsuppfattning, känslosamhet, orienteringsförmåga, bildförmåga, formkänsla, igenkänning av ansikten, tolkning av ansiktsuttryck och musikalitet. Den håller sig till det som finns här och nu men arbetar med många olika saker samtidigt.” Det innebär att de som presterar på topp tänker mer i bilder och använder framför allt sin kreativa sida! En intressant aspekt relaterat till detta är också att oro skapar mer kognitiv aktivitet (vi tänker mer) men vi tänker mindre i bilder och har färre automatiska kroppsrörelser.

Vi ska alltså oroa oss mindre och vara mer kreativa! Hur ska då detta gå till? Kanske kan vi faktiskt skapa bättre förutsättningar för mer flow genom att träna mer till musik och försöka tänka mer i bilder? Gardner och Moore driver ett eget koncept och menar att det går att lösa med hjälp av mindfulness då detta stimulerar just ett mer visuellt tankesätt och hjälper oss att fokusera på omgivningen snarare än de inre tankarna och känslorna. Jag är övertygad om att de har en poäng här men då ska sägas att jag sedan innan jobbat en del med mindfulness och tycker det är ett värdfullt arbetssätt. Det jag gillar med mindfulness är att det hjälper mig att fokusera på det som är meningsfullt och hantera tankar på ett hjälpsamt sätt. Jag tror det går att väva in även i hundträning på olika vis, men jag behöver fundera lite mer kring hur… 😉

7 Comments on “Flow i hundträning

 1. Oj så intressant, ska definitivt köpa den där boken! Jag utövar mindfulness och försöker tänka så både i vardagen och hundträningen men lätt är det inte så resultatet blir varierat. När det gäller flow får jag det mycket lättare i agility än lydnad. Tror det har med fysisk aktivitet att göra för springer jag själv har jag lättare att koppla bort ovidkommande tankar och bara köra på. I lydnaden är det bara fritt följ jag fått flow på. Där står man annars ofta och väntar på att hunden ska göra det man bett om och för mig blir det då inte samma känsla av samhörighet som om vi rör oss tillsammans.

  • Vad intressant att höra att du får mer flow i agilityn! Ja det kan nog stämma att det kan ha med fysisk rörelse att göra 🙂

   Boken är lite åt det dyrare hållet och inte helt lättläst men för den som är intresserad och villig att läsa mer vetenskapligt baserad litteratur är den jättebra!

 2. Jätteintressant inlägg Maria.
  Jag känner igen det där med att uppleva FLOW på hästryggen och där var det nog mycket både träningserfarenhet och “rätt” häst och automatik i kroppen som hjälpte till men jag har också fått den känslan när jag åkte skidor nerför i fyra dagar i Sälen. Då var jag helt nybörjare, hade alltså inte den där automatiken i kroppen och fick faktiskt ändå den där fantastiska känslan kanske på typ dag 3. Utvecklingen från att inte kunna åka alls till vad jag kunde på dag 3 var ju enorm. Jag förstod plötsligt vad det var som gjorde folk lyriska och som gjorde att dom återvände gång på gång till slalombackarna. Har bara provat att åka skidor i backe en gång till sen dess något år senare och då upplevde jag inte alls detsamma men då var jag ju helt nybörjare igen förstås ;-). Kanske har det just med rörelse att göra, jag har inte tänkt på det förut. Det som jag ofta upplever i hundträningen är en fullständig upplevelse av att vara i nuet. Jag kan glömma allt jobbigt i livet som jag kanske tänkte på precis innan jag började träna men det är faktiskt något jag kan uppleva även när jag står och håller kurser. En närvaro som inte kan beskrivas som FLOW så ofta kanske men definitivt mindfulness. Jag ska också fundera vidare på om det är så att FLOWkänslan varit lättare att uppnå med några av mina hundar. Jag tänker att det kanske har något med samma energinivå att göra också? Hmm, det är i alla fall något jag tänkt på en hel del under senare år. Att tex gå ett fritt följ med en känsla av att dela samma energi är så mycket mer flowigt än om man inte hittar en gemensam energi tänker jag och det handlar inte bara om rytm eller ett tekniskt fint ff. Kanske flummar jag iväg lite väl mycket nu men tack för inlägget Maria, väldigt intressant och fick mig att tänka till.

  • Vilka intressanta reflektioner! Kul att höra! Jag håller med om att det ofta är lätt att stänga ute omgivningen när man tränar hund men att det kanske inte riktigt är flow. Det är nog framför allt fritt följ som ligger närmast när det gäller att hitta flow med sin hund tror jag, mycket som du säger kan det handla om att ha samma energinivå och fokus. 🙂

 3. Jag tycker flow på hästryggen blir en starkare känsla än flow i hundträningen. Mycket beroende på att man s a s blir “ett med hästen” både fysiskt och mentalt, medan hundträningen blir enbart ett mental flow. (Vilket inte är så illa det…) 😉

  Jag har upplevt flow både på träning och vissa gånger på tävling, och den känsla jag har då kan beskrivas som att min hund och jag har exakt samma tanke. Vi bara “gör” och det finns ingenting som kan gå fel. (Det finns så klart massor som kan gå fel, men min känsla är så…)

  Ingenting kan störa oss, ingenting kan få oss att tappa vår tråd och även om jag är svagt medveten om röster och personer kring mig så har jag ett slags filter som gör att jag bara tar in exakt så mycket jag måste för att kunna genomföra det jag ska. Resten flyter på av sig självt. Och när vi är klara så tänker jag “Vad hände? Är det redan slut??!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *