Skynda långsamt

Det uppstår med jämna mellanrum mer eller mindre heta diskussioner om vad som bör och inte bör göras med en ung hund. Många gånger är det en väldigt polariserad diskussion där vissa menar på att hunden “ska få vara hund” hela första året medan andra anser att teknikträning ska påbörjas så tidigt som möjligt. Det finns såklart många reflekterande inlägg i debatten också och som relativt oerfaren hundtränare har jag funderat en del på detta ämne i relation till Zack.

Zack har saker han är väldigt duktig på och andra, ofta som har med koncentration att göra, som han fortfarande tycker är svårt. Det finns en hel del hundar, ofta border collies, som är väldigt väl framme i utvecklingen och klarar mer i tidig ålder än vad Zack klarar. Dessa hundar ser jag ofta på sociala medier på olika håll och blir förundrar över hur långt de kommit i så ung ålder. Samtidigt vet jag att vi inte skulle klara de utmaningarna ännu och jag har läst flera skräckscenarier från människor som berättat hur de har stressat sina hundar upp i klasserna med katastrofala följder.

Jag har jag tagit hjälp av några “mantran”, eller kanske snarare värderingar som jag bestämt mig för är viktiga i min hundträning som jag upprepar om jag tycker att det går för sakta fram i träningen. Jag tror att det svåraste är inte att ta sig upp i högsta klassen (även om det kan vara nog så svårt!) utan det svårast är att prestera över tid! Jag tänker att det är när hunden börjar känna igen mönstren för tävling som vi får problem och genom att grunda väldigt väl kan vi förebygga många av dessa svårigheter. Det viktigaste arbetet blir istället att grunda för momenten på ett sätt som motverkar de problem som jag tror vi kommer få i högsta klassen. Som exempel tror jag att Zacks största svårighet i inkallningen kommer bli att han kommer springa långsamt när han förväntar sig stopp och läggande, därför kommer vi fortsätta träna mest raka inkallningar för att verkligen befästa den delen. Zack har för övrigt väldigt lätt för att lyssna samtidigt som han springer och har rätt lätt för snygga stopp så därför känns inte det viktigt att träna tidigt även om det är kul att träna svårare saker än raka inkallningar!

En annan sak som jag också tycker är viktigt är att låta Zack växa klart innan jag belastar hans kropp med för mycket fartig träning. Vi har först senaste två månaderna börjat köra runda och fartmoment har inte tidigare varit centrala i vår träning just för att inte slita på en kropp som inte är helt klar. Eftersom det inte heller är där som våra svaga punkt ligger är jag inte stressad över det även om det vore kul att träna mer flashiga konskick och snabbare fart till rutan. Jag tror det lönar sig på sikt att ta det lite lugnt första tiden eftersom många delar i lydnadsträningen kan vara väldigt slitsamma på t.ex. tår.

Jag tänker även på att försöka vara så lyhörd mot min hund som möjligt och att faktiskt jämföra lite med Polka. Våra fina labrador har många bra kvalitéer men jämfört med Zack går det inte att säga att hon är snabblärd. Jag tror det tog mig månader att lära henne sitt-ligg på 5 meters avstånd i början av vår karriär och det berodde inte bara på mina brister som hundtränare. Polka kräver många repetitioner på det som hon ska göra men när det väl sitter kan hon det bra. Zack är väldigt snabb i huvudet och det är häftigt att träna en så lättlärd hund! Samtidigt är det lätt att skynda lite för fort fram och inte ge honom tillräckligt med repetitioner för att verkligen befästa beteendet. För att undvika detta brukar jag tänka på hur många repetitioner jag tror Polka skulle behövt och sätta detta i relation till Zack och se till att han faktiskt hinner få en ordentlig förståelse för beteendet innan vi går vidare. Tillsammans med detta försöker jag läsa honom så gott jag kan och vara lyhörd för såväl gnäll som små detaljer. En liten detalj så som en gäspning när jag lämnar honom för inkallning eller att han blir lite långsam i en ingång med apporten säger ofta att han tyckte det var lite svårt och att det krävs mer träning på dessa saker.

Det är svårt att säga om detta är det optimala sättet att grunda med Zack, det finns säkert mycket som en mer erfaren tränare skulle gjort annorlunda. Samtidigt har jag duktiga människor i min närhet som hjälpt mig mycket och jag tror att vi har något bra på gång om jag låter det ta tid!

 

2 Comments on “Skynda långsamt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *