Uppställning!!

Idag har vi faktiskt tränat lydnad! Det har varit rätt lite träning på senaste men jag skyller på vädret. Det är varken roligt eller vettigt att träna när planen är isbelagd. Det blev ett riktigt trevligt pass med båda hundarna!

Zack fick springa till target och göra lite dirigeringsövningar men de var mest ett hjälpmedel för att träna ett av våra fokusområden just nu: uppställningar! Zack tycker det är så himla kul att springa till olika uppgifter, oavsett om det är en kon, apport eller target! Det gör att när vi ställer upp i startposition börjar han genast leta efter saker att springa till. Detta stör mig väldigt mycket eftersom jag vill att hans första tanke ska vara att vi ska göra något tillsammans. Därför tränar vi något så basalt men svårt som att ställa upp för start! Vi har kommit en liten bit på väg men ännu har han lite fel tanke ibland. Detta passet bytte jag mellan att skicka till target, ibland med en dirigering till en annan target, och ställa upp för start och gå fritt följ. Något som jag också behöver jobba lite med är att han ska kunna lämna liggande leksaker på plan. Han har ganska bestämda åsikter om vilken leksak som är roligast så där får jag kanske tänka till lite mer så roligaste leksaken alltid är hos mig!

Just teamkänslan är något som flera kommenterat kring när det gäller att bygga en stabil grund och detta är en typisk övning som jag tycker bygger en “vi-känsla” på plan för oss. Tanken är att det blir tydligt för Zack att hans uppgift alltid är att jobba med mig fram tills att jag ger honom en annan uppgift. Han ska inte behöva ta ansvar för nästa moment eftersom han då lätt kan tycka att han klarar sig bra utan mig…!

Polka har inte tränat framåtsändande på över en vecka men idag gjorde hon sitt bästa utförande av det momentet sen i somras! Ibland funkar det att vila sig i form! Vi har fått lite tips om hur vi kan träna stilla tassar i skallet och jag har testat några av dem med blandat resultat. Det som verkar funka just nu är att jag står på avstånd med henne i koppel och gör lite stadge-övningar innan hon får skälla och att hon har belöningen under magen. Riktigt fint fritt följ också, det känns som det utvecklas fint just nu. Tyvärr filmade kameran inte mer än halva Zacks pass så det blev ingen film på Polkas träning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *