Rallylydnadskurs!

Igår kväll var vi på sista tillfället av den rallylydnadskurs vi har gått under senaste veckorna. Det har varit en kurs ordnad av Therese på Dogsense och vi har fått många nya erfarenheter och bra tips med oss i bagaget!

Tanken var att Zack skulle gå kursen för att få testa på rallylydnaden och för att få träna runt nya hundar och Sookie gick kursen med husse. Tyvärr fick Zack problem med magen lagom till första tillfället och har därför missat hela kursen förutom sista tillfället. Polka har agerat som stand-in och har fått lära sig nya saker som inte varit helt enkelt för henne. Att gå runt matte på sätt som hon aldrig gjort i lydnaden var inte helt lätt för labradoren att ta in.

Det har varit en rolig och givande kurs där vi har har fått träna på olika kombinationer av skyltar från nybörjarklass och dessutom har vi träffats på flera olika platser vilket har gett hundarna nya erfarenheter. Polka har haft svårt för vissa skyltar, speciellt de som har lägganden i sig… Hon går in i en annan tanke i rallyn än i lydnaden och i denna sinnesstämning blir lägganden ännu svårare. Jag är osäker på om hon ska tävla rally så vi kanske inte kommer lägga så mycket träning på det i dagsläget men läggandena behöver å andra sidan bli bättre i alla typer av träning.

Zack mår just nu bra och vi sätter igång honom så sakta. Vi sista kurstillfället fick han vara med och gå en nybörjarbana (vissa får ingen mjukstart direkt..) och det var väldigt intressant! Vi fick många nya saker att träna på men också en del kvitton på saker som han lärt sig. Det var en svår miljö att gå in utifrån till en liten uppvärmningsyta och sen direkt in på banan. Dessutom kom det in en helt okänd hund i rummet bakom Zack när han körde sin första sträcka vilket för honom är en väldigt svår störning. Från att i princip aldrig ha tränat med skyltar till att ändå gå in och jobba på med fin attityd utan pip tycker jag var duktigt gjort av honom! Här kommer en film över den första delen av banan som båda hundarna fick testa på.

Polka har såklart lättare för hela upplägget, inte bara för att hon har gått hela kursen utan för att hon har mer liknande erfarenheter sen tidigare. Det är lätt att glömma hur mycket jobb det ligger bakom en till synes så enkel sak som att gå in i en ny miljö och fokusera på föraren! Även om Zack tittar runt en del är han lätt att få tillbaka till uppgiften. Jag funderade över skillnaderna mellan Zack och Polka när de fick testa på samma situation och samma bana. Polka behöver ha fokus för att gå in i uppgift medan Zack behöver en uppgift för att hålla fokus. Det är någon jag märkt i lydnaden tidigare där det blev väldigt tydligt hur han stördes ut när det blir “tomrum” men när han får en uppgift han är bekväm med går han i fint fokus. Det var i vilket fall en rolig kurs och det blir säkert mer rally för oss framöver!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *