Lydnads-SM!

I helgen har vi varit åskådare på rally- och lydnads-SM som gick i Jönköping. Det var en trevligt arrangemang och det var roligt att få se så många duktiga ekipage! Vi åkte hem med både nya funderingar och massor med inspiration i bagaget. Det var roligt att se en del av rallyn men det är framför allt lydnaden som fångar mitt intresse.

Tävlingarna flöt på riktigt bra och funktionärerna var alla tydliga och trevliga. Upplägget var inte det svåraste jag sett på ett lydnads-SM delvis beroende på att publiken satt en bit ifrån och det var luftigt i ringarna. Momentordningen var samma från kvalet till finalen vilket jag tyckte kändes lite tråkigt men överlag var det en väldigt trevlig stämning hela helgen! Alla ekipage jag såg var väldigt trevliga med sina hundar och stöttade när det blev fel.  Nollorna kom framför allt på runda-momentet där många hundar inte sprang hela vägen till konen. Runda-momentet är nog ett moment som behöver mer träning än vad det ser ut som vid första anblick. Själv sliter jag med att få förståelse för att springa hela vägen med Polka så alla ekipage som fick problem med den delen har min fulla sympati…!

En annan svårighet som jag inte hade förväntat mig var funktionären som ställer sig precis framför ekipaget i uppställning inför framåtskicket i rutan. Många hundar blev lite störda av detta men ändå klarade de flesta denna utmaning utan större problem. Övertydliga funktionärer som visar med bägge armarna var startpunkten är och som står i spring-linjen är nog en bra sak som vi ska träna på! Bedömningen kändes helt rimlig och i de flesta fall kunde jag förstå avdragen. Det kändes fint att se att flera ekipage lyckades få tior på riktigt fina moment! Det är också lite extra roligt när det kommer ekipage med andra raser än border collie och visar upp härlig lydnad på SM. Staffen som tog sig till finalen och även där gjorde en fin runda blev lite av en publikfavorit! 🙂 En annan favorit var nog Madde och duktiga Seven som vann guld i år! Grattis till alla ekipage som gjorde fina rundor!

För vår del blev det mycket miljöträning av hundarna och trevligt umgänge med folk vi träffar mer eller mindre ofta. Zack tycker SM-miljön är rätt jobbig men i år hade han ändå mycket lättare för att hantera att det är hundar överallt. Polka är inne i sin skendräktighetsperiod och tyckte det var rätt skönt att få ligga och vila i tältet. Både vi och hundarna var allt för trötta för att träna något vidare i SM-miljön men vi gick trevliga promenader efteråt med Ditte istället. Igår vilade hundarna också men idag var vi iväg och tränade lydnad med massor med ny energi och inspiration! Lärdomen av dagens träning var verkligen att vi får det vi tränar på! Polka hade jag förra veckan övertränat på att välja den yttre apporten i dirigeringsapporteringen till höger (trodde jag) men det jag i verkligheten hade lärt henne var att alltid välja den högraste apporten – vilket inte var så bra när jag skickade henne mot den vänstra… 😛 Med Zack hade jag separat tränat mycket fart mot mig och ingångar men inte satt ihop dem vilket syntes då han blev lite osäker på vad han skulle göra när han kom 2-3 meter från mig. Nyttiga lärdomar som vi tar med oss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *