Välkommen Jinsy!

Nu har vår fina jaktlabrador Jinsy bott hos oss i drygt en månad och jag ville skriva ner lite reflektioner om honom och våra planer för att ha kvar när han blir lite äldre. Då var det med andra ord dags att väcka lite liv i bloggen igen! 🙂

Jinsy är en väldigt härlig kille som tycker livet är en enda stor upptäcktsfärd! Tanken är att han ska träna tävlingslydnad med mig och jaktapportering med husse. Han har kommit till en flock som inte är helt välkomnande men numera leker Jinsy, Sookie och Zack på fint sätt men Polka tycker ungdomarna får roa sig mest själva. Som individ är Jinsy en glad hund som är nyfiken på världen, precis som en valp ska vara. Eftersom han ska bli en apportör skaffade vi den splitter nya “Valpträning – till vardag och fest” av Elsa Blomster och Lena Gunnarsson som inspiration. En mycket trevlig och fin bok som även innehåller ett underlag för en analys av valpen som kan användas för att hjälpa till i planeringen av träningen framåt. De delar som ingår i analysen är: nyfikenhet och mod, följsamhet och kontakt, föremålsintresse, belöningar, hantering, ljud och till slut förmåga att slappna av. Sen kommer jag lägga in några extra komponenter i slutet. Så låt oss sätta igång!

Nyfikenhet och mod. Jinsy är inte vad jag skulle säga en tuff hund men han är trygg och nyfiken. Han är intresserad av allt som händer både ute och inne och undersöker allt med stort intresse. Första gången han är i en konstig miljö kan han tycka det är lite märkligt och blir gärna lite försiktig men han vänjer sig snabbt och andra gången brukar han känna sig som hemma. Han vänjer sig snabbt vid olika ljud vilket jag inte minst märkte på lydnadslägret Jinsy fick följa med på i början av året. Det var många nya miljöer och mycket olika ljud och det klarade han väldigt fint. Samtidigt tror jag det är en hund som mår bra att göra en hel del miljöträning eftersom det verkligen märks att han växer av att uppleva nya miljöer.

Följsamhet och kontakt. Jinsy har en naturlig följsamhet som är väldigt trevlig. Han har lätt för att följa oss och gillar att själv ta kontakt. Väldigt enkel att gå med i skogen än så länge. Ibland kan han fastna på en doft men han har inget intresse av att göra saker på egen hand. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas för jag misstänker att hans självständighet kommer öka med åldern. Jinsy söker gärna min sida och jag har börjat träna grunden till fritt följ genom att lägga mycket belöningar där och rigga situationer så han ofta kommer upp vid min sida i fotposition. Jag har inte kommit så långt med fotgåendet men jag tror det kan bli mycket enklare att träna än vad jag haft tidigare med Polka och Zack. Inkallningen är inte befäst men vi jobbar på det i enkla miljöer. Han är nyfiken på mycket saker och tycker ibland det är roligare att upptäcka än att komma på inkallning. Jag kan tänka mig att vi kommer få lägga högt värde på att vara uppmärksam på oss även på avstånd när han får jobba mer självständigt i sök eller avståndsmoment i lydnaden. Men med tanke på att han har fin följsamhet ser jag hellre att han känner sig trygg på avstånd och vill jobba ut från mig än att han hade varit mer fäst vid mig.

Föremålsintresse. Jinsy gillar grejer, han har en massa leksaker som han turas om att leka med. Däremot är han inte sån att han hela tiden vill gå och bära på saker som apportörer gärna gör. Han gillar kamplek men är inte så intensiv i kampen utan kan lika gärna lägga sig på rygg och sprattla med tassarna som en katt. Han har någon gång fått hitta ett föremål på promenaden och det tyckte han var väldigt roligt. Jag skulle inte säga att Jinsy har något resursförsvar eller ägande men ibland om han märker att vi är väldigt angelägna om att få tillbaka något kan ha tycka det är lite roligt att inte lämna det direkt. Han kommer inte helt naturligt tillbaka med grejer men eftersom han är så följsam hänger han på om jag rör mig bort från honom, ibland med grejen och ibland utan. Med lite lekutveckling tror han snart kommer få en bra kamp och vi kommer behöva lägga en del träning på att komma tillbaka med saker men jag tror inte det kommer bli något stort problem.

Belöningar. Jinsy gillar både godis och kamplek men godiset är ändå favoriten. Inte helt oväntat med en labrador. Under sista två veckorna har vi jobbat på att öka värdet för alla belöningar och det ger resultat. Jag har tyckt att hans belöningar inte varit tillräckligt engagerande men nu känns det som godisbelöningarna funkar bra, helst med hjälp av lite jakt efter godishanden. Kampleken behöver fortsatt lite jobb men det får komma efterhand och när han har mer kroppskontroll.

Foto: Daniel Eidenskog

Hantering. Jinsy är enkel i all hantering. Han tycker det är helt ok att bli lyft och har inga problem med att bli undersökt. Har en alltigenom positiv inställning till nya människor så veterinärbesöket vid 12v vaccinationen gick helt utan problem.

Ljud. Jag skulle säga att Jinsy är en tyst hund, det hörs bara inte alltid 😉 Han skäller på Sookie när hon inte busar med honom och han kan gnälla när han är trött och inte kommer till ro ordentligt. Vi har övat lite shaping och ibland kan ha få in i lite frustrationsgnäll men det är lätt att hindra om jag tänker till lite mer i träningen. Jag tycker han är så balanserad så jag tror inte vi kommer få så mycket problem med ljud om jag inte tabbar mig i träningen.

Förmåga att koppla av. Hemma funkar det relativt bra, Jinsy kan ibland berätta att han är trött med att vilja gå in i vardagsrummet för att hoppa upp i soffan och sova. På kvällarna är det lite svårare och speciellt om han får igång Zack… På nya platser kan han ta det lugnt med hjälp av filtträning och mycket godsaker. Det är inget problem än men vi behöver nog lägga mer tid på att åka till nya miljöer utan att det händer så mycket för att verkligen bli bra på att just koppla av.

Sammanfattningsvis tycker jag att Jinsy är en enkel och väldigt trevlig valp. Han är lekfull, nyfiken och mysig. Sen bits han väldigt mycket och vi kan inte ha skor och blommor framme så han kommer åt dem, men det ingår när man har valp tycker jag 🙂 Det ska bli spännande att se hur han utvecklas för just nu har jag svårt att sätta fingret på vad våra stora utmaningar kommer bli. Han kommer troligen bli rätt stor så jag kommer försöka jobba med kvickhet och reaktioner redan från början. Stadga har han just nu rätt mycket av så engagemang, initiativförmåga och kvicka reaktioner (snarare än “riktiga” moment) är det vi tränar just nu. Vi har inte kommit igång så mycket med träningen men nu ska vi sätta igång lite då jag tycker Jinsy fått lite mer kroppskontroll och vi har en rätt fungerande vardag. Överlag tänker jag mycket på att inte fresta på hans leder så vi tar det rätt lugnt i träningen. Det vi ska jobba lite mer på nu är enkla balansövningar för att lägga en bra grund för en hållbar fysik!

Denna analys kommer säkert ändras över tid och det känns som att det kan bli intressant att gå tillbaka och jämföra lite längre fram till sommaren!

4 Comments on “Välkommen Jinsy!

  1. Åh vad kul det kommer bli att följa er. Är förhoppningsvis med valp till sommaren – en retriever. Sluta inte blogga!!!

    • Vad roligt! Lycka till med valpen! Jag ska försöka blogga lite smått så får vi se hur mycket det blir 🙂

  2. Grattis till valpen! Så roligt att du redan haft nytta av boken! Får vi återpublicera delar av din analys och länka till dig från vår hemsida?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *