Styrkor och svagheter

Jag har varit sjuk i veckan och därför tillbringat mycket tid med att tänka kring hundträning. Därför startade jag denna blogg för att få lite struktur på mina tankar och helst även vår träning. Polka är 2,5 år och är en jaktlabbe som bott hos oss sen i november och Sookie är vår welsh springer spaniel på snart två år som vi haft sen hon var valp. Jag har börjat fundera lite kring deras styrkor och svagheter (och olikheter!) och hur de kan användas i träningen.

Sookie – är såklart den hund som vi känner bäst. Hon var fantastiskt duktig när hon var liten och från 1 års åldern imponerade hon på mig med sitt fria följ och hur smart hon var på att lära sig nya moment. När hon haft sitt andra löp kom däremot en massa nya egenskaper fram och hon blev faktiskt skitjobbig. Fokus har alltid varit hennes stora svårighet och när hon dessutom började testa gränser och lyckades få göra massa dumheter blev det ett rejält avbräck i träningen. Vi startade visserligen lydnadsettan i höstas men när hon försökt och lyckats lämna planen, springa fram till domaren och vara allmänt ohyfsad så la vi ner ambitionerna ett litet tag. Samtidigt kom Polka in i våra liv och fokus förflyttades mer till hennes träning. Nu, snart ett halvår efter att Sookies tredje könsmognads inleddes, har hon äntligen börjat uppföra sig igen. Det är mindre skäll hemma, mer lyssnande på husse och matte och mindre försök att smita. Samtidigt kör vi fordrande långlina ute för att se till att de nya vanorna verkligen befästs. Dessutom har hon nu löpt och det påverkar henne så hon är lite virrig och har lägre fokus i två månader (skendräktighet gissar vi). Men till våren blir det nya tag och jag tror vi behöver hitta tillbaka till glädjen och samarbetet i hundträningen igen och inte behöva fokusera så mycket på förbud. När hon är motiverad är så så himla rolig att jobba med och hon lär sig så snabbt Samtidigt är allting annat potentiellt lika roligt som träningen så mest handlar det om att behålla fokus och uthållighet. Vi kanske behöver backa lite och tänka mycket lek. Hon gillar trickträning och klickerträning hemma så det kan vi nog fortsätta jobba med. Inkallningarna har blivit väldigt mycket bättre senaste månaden och jag kör med handtarget vilket passar henne bra. Eftersom hon vet vad som förväntas av henne tror jag hon tycker det är roligare och får högre fart in.

Polka – energiknippet som bara vill, vill, vill! När hon kom till oss var som sagt Sookie i en fas när allt annat var roligare än att träna med matte. Att därför få en hund som inte kunde tänka sig något roligare än att träna var en helt ny upplevelse! Hon har ett väldigt fint fokus och inställning med mycket energi. Så pass mycket energi att hon inte alltid vet vad hon ska göra av sig. Hon blir lätt osäker och behöver stor tydlighet och lugn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *