Motivation! Och halvtung apport

Jag har hittat motivationen igen, på ett bra sätt! Jag ska försöka hitta en lagom nivå på träningen och leka mer. Passande nog ska jag på workshop nästa vecka med Siv Svendsen i Stockholm hela helgen och få än mer inspiration och verktyg. Ska bli jättespännande!

Igår tränade vi väldigt lite, lite apporteringsövningar på promenaderna och vardagslydnad för Sookie. Lite trixs vid middagstid. Idag fick Sookie jobba på skogspromenaden med att inte dra i koppel eller gå upp i varv när vi träffade på viltdoft. Hon skötte sig så himla bra! Jag fick tjata en del på henne men det blev mer beröm än tjat så det är helt klart godkänt. Det blev lite balansövningar och godisträd också för att det är så roligt. Polka fick göra lite mer seriösa apporteringsövningar där jag satte henne och sen gick iväg och kastade ett föremål. När jag gick tillbaka klappade jag henne och kollade av att hon höll sig lugn innan hon fick spring och leta. Första apporten var väldigt lätt, den andra fick hon leta en stund efter men jobbade på jättefint. Men det bästa var ändå träningen som vi gjorde hemma på gräsmattan efter promenaden. Sookie fick ett tuggben och kunde hålla sig ur vägen för oss en stund. Att lämna henne ensam hemma när jag tränar Polka är inte populärt så detta var en trevlig metod. Hon störde bara lite ibland 🙂 Polka fick göra lite ställande, både under gång och inkallning. Än gör vi lätta ställande med belöning bakåt varje gång och de funkar bra. Nu handlar det nog bara om att befästa det och öka avstånden. Det viktigaste vi lyckades med idag var att “börja om” med tungapporteringen. Jag plockade fram apporten med lösa skivor och lät henne först bara apportera pinnen. Inga större problem, avlämnandet är långt ifrån felfritt och det blir rätt mycket tugg men hon har inget mot apporten. Sen satte jag på de lättaste skivorna och gjorde väldigt avslappnade apporteringsövningar. Först i fotposition a l’a lydnadsettan med hyffsade avlämnignar. Problemet är att hon typ kryper bakåt och släpper apporten innan jag riktigt får tag om den. Sen gick vi runt och hon ville spontant hämta apporten och då berömde jag massor och fick in henne gående i fotposition för att sen göra en avlämning. Det blev mycket mindre stressat och vi fick en bra känsla i momentet! Åh vad skönt det kändes att få till en så mycket bättre känsla! Jag sitter ofta fast i tänket med Sookie att det handlar om att motivera mer för att få till rätt beteende, med Polka är det snarare att minska motivationen för att på så sätt minska stressen. Note to self: Fokusera på känslan, är det stressigt så avdramatisera snarare än motivera!

Vid middagstid gjorde vi lite tricks och avlämningar. Sookie tycker det är så kul och tar själv initiativ till vissa tricks. Enda problemet är att när vi sen går ut för den korta kvällsrastningen är de bara intresserade av att fortsätta träna, inte av att rasta sig… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *