Jaktapportering och sökträning

I lördags tränade vi som vanligt sök med Polka. Hon skötte sig bra, som vanligt! En gång fick hon ta sin egen rulle och löste det utan problem. Hon jobbar på fint och går ut på djupet utan problem. Hon gillar verkligen söket! Det enda som stör är våra transporter som är röriga och vida. Problemet är väl att jag är dålig på att sätta gränser och vara tydlig med det. Men jag tror det kommer lösa sig tack vare dagens träning 🙂 Idag var vi hos Polkas uppfödare, som också heter Maria, och hälsade på samt tränade lite grundläggande jaktapportering. Vi började med ett fotgående som såg ut ungefär som transporterna i söket, lite pinsamt med andra ord. Men vi fick bra tips och Maria visade hur jag skulle göra. Det är intressant att se hur den träningen skiljer sig från träningen på lydnadsplanen. I apporteringen behöver Polka inget godis för att motiveras, en klapp, uppmuntran och att få springa efter en apport är belöning nog! Viktigast att ta med sig från den övningen är att vara tydlig med gränserna, att gå före är inte ok och driver hon ut från sidan smiter jag åt andra hållet. Att svänga vänster kan även hindra henne från att smita före mig. Starta även med ett neutralt tonfall på kommandon, förutsätt inte att det ska gå dåligt.

Ett annat bra tips vi fick var att sätta Polka en bit bort och be henne sitta där, gärna med ett handkommando, under de stunder man vill prata om något. Då håller hon sig lugn för hon vet att inget kommer hända på en stund. Därefter gick vi över på apporterna och inte helt överraskande var hennes greppande löst och hon tappade apporterna mellan åt. Det avhjälps genom att låta henne bära apporter vid min sida så hon vet att hon får hålla dem åt mig. Detta undviker den konflikt som gärna uppstår vid avlämningarna. Vi har en tydlig “konfilkt” i våra avlämningar eftersom tungapporten tappas och alla andra apporter tuggas. Maria visade några övningar där hon hejjade på Polka lite och lät henne greppa apporten framifrån och sen backade hon bakåt och lämnade av dem framifrån. Efter ett litet tag bad hon Polka sitta framför henne med apporten och sen lämna av dem. När Polka tappade apporten stoppade hon helt enkelt in den i Polkas min igen. Det funkade jättebra, Polkas grepp blev bättre och tugget på apporten försvann nästan. Sedan lät hon Polka hämta en stor apport som hjälpte henne lära sig ta ordentliga grepp. En annan bra övning var att låta Polka plocka upp en apport under fotgående och bära med sig den. Helt enkelt göra apporten rolig och inte så laddad. Samma tänk funkar säkert med tungapporten!

Note to self: träna fotgående med mer tydliga krav, träna bärande av apport och enklare avlämningar efter en lite promenad sida vid sida. Träna roliga greppande och avlämnande framifrån. Det bästa är nog om vi kör olika avlämningar i apporteringen i lydnaden och jaktträningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *