Kurs, planering och problem(lösning?)

Förra veckan blev det inte så mycket egen träning men däremot var jag iväg på kurs för Siv Svendsen i Stockholm. Det var clinics under tre dagar om lydnadsträning och hur viktig leken är i träningen. Det var verkligen jättebra! Jag har massor av anteckningar och några av övningarna har vi redan börjat använda. Sen är det ju så att det som ser så lätt ut när någon annan gör det blir inte lika lätt när man ska göra det själv. Sookie är så himla lättlärd och tänkande så det är kul att jobba med henne. Polka är svårare, hon blir så stressad och vill helst trampa runt och göra saker snabbt utan att tänka efter. Det är svårt att shejpa in saker med Polka hon blir lite förvirrad och stressar runt. Sookie är lättare på det sättet, hon har vi shejpat in sen hon var liten så det är kanske inte så konstigt.

Men hur som helst så jobbar vi på med vissa övningar, inte alla går så bra tyvärr. Fotgåendet är lite kul, där jobbar vi lite med omvänt lockande som vi lärde oss från Siv. Jag tror det kommer funka bra. Vänstersvängarna ska vi jobba med hjälp av kloss och högersvängar genom stegförflyttningar. De blev redan lite bättre i slutet av passet idag. Däremot går det inte så bra med framåtsändandet och tungapporteringen med Polka. Hon flyter ut åt vänster och försöker hålla koll på mig och går för fort. När jag försöker stoppa upp för att det går för fort så flyter hon ut mer åt höger och tappar fokus framåt. Det är nog fokuset framåt som är det sämsta. Jag har försökt shejpa in ett sakta framförgående men det funkar verkligen inte. Det går för fort och hon vänder sig om efter första godisen och flyter ut till vänster. Så vi behöver en ny plan och gå tillbaka igen. En fundering jag har är att gå ut på skogsstigar och börja om med koppellängd och lära om sakta-kommandot för just nu spänner hon sig och ökar tempot. Så projekt framåtsändade börjar på torsdag. Imorgon är en träningsfri dag. Och sen är det tungapporteringen. Hon plockar gärna upp apporten men problemet är att hon håller dåligt och ingången är dålig. Här tänker jag mig börja med vanlig apport och träna fasthållande med omvänt lockande. Vi har testat det lite idag men hon tycker det blir lite frustrerande. Jag tänker mig att vi ska försöka jobba med leksak och lugn lek så hon inte går upp i varv. Kanske en boll kan funka.

Problemet är att jag inte gillar framåtsändandet och tungapporteringen och då gör inte Polka det heller. Så vi behöver öva på det men jag tänker mig att det är bra att blanda upp det med roligare moment så det inte blir så laddat. Övningar som vi ska fokusera på framåt är:

Svåra moment

 • Apportering – omvänt lockande för att få bort tugg och för en bättre ingång. Långa apporteringar med avlämningar framifrån. Apportera många olika föremål. Avlämningar.
 • Framåtsändande – Börja med skogsstigar för att få fram riktning och tempo. Få in ställande framför.

Övriga moment

 • Fritt följ – snyggare svängar, uthållighet och ögonkontakt. Med omvänt lockande och lek. Drag i koppel för att flytta positionen närmare mig.
 • Inkallning med ställande – träna ställandet separat (gjorde det idag med båda hundarna samtidigt vilket blev rätt kul med konkurrensen men jag tror inte Sookie var så nöjd för hon gav upp rätt lätt). Blanda inkallning och ställande.Stadga i ställande med drag i koppel. Kombinera med stolen och lägg kommando vid rundandet.
 • Kryp – jobba inne med lugn och omvänt lockande.
 • Skall – lugn och tyst, med lekbelöning, inte stirra ned på henne.
 • Rutan – lära in sändande framåt mot target med hjälp av leksak.
 • Läggande under gång – för ordförståelse.
 • Fjärr – ordförståelse och stadga. Med omvänt lockande och belöning bakom.

Lekar

 • Indianleken – för att det verkar roligt och för att stärka fokus och självkontroll
 • Omvänt lockande med godis och leksak – verkligen befästa momentet. Blanda lek med omvänt lockande för att förstärka självkontroll.
 • Lära in runda stol.
 • Dirigering enligt cirkelträning
 • Bytleken – byta leksaker även när hon är på väg efter kastad leksak.
 • Belöning bakåt, lära in kommando.

Övrigt

 • Kedja moment, 2 korta kedjor och 1 lång med mycket belöning
 • Cirkelträning med fyra stationer och varierad belöning.
 • Omvänt lockande för att sänka stress

En tanke kan vara att alltid ta in minst två lekar, två moment och ett svårt moment i varje träning. Då bör vi få rätt bra träningar. Som det är nu hakar jag gärna upp mig på det som är svårt och träningarna blir inte så roliga. Försöka hitta ganska lugna lekar till Polka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *