Halvdålig sökträning och nya övningar

Igår var vi som vanligt på sökträning och det gick faktiskt sämre än vanligt. Polka brukar göra väldigt bra ifrån sig men denna gång blev det några grunda skick och hon hade lite svårt att veta vad hon skulle göra med en figge som inte var synlig. Sen spårade hon förvirrande nog på ena påviset och tappade fokus på uppgiften. Vi drev iväg rådjur på vallningen så det kan ha varit de färska spåren som förvirrade. Det som kanske var mest störande var nog ändå att den nya sökrullen inte funkade bra. Två gånger fastnade hon med tassen i rullen. Varför det händer är inte helt klart, sista gången hade den löst ut i fästet. Det kan ha varit problemen med rullen som fick henne lite ur balans. Vi får försöka tejpa fast fästena lite bättre till nästa gång eller så får vi överväga att byta till svenskrullen.

Sookie tränar inkallning och det går hyfsat bra. Det är bara svåra störningar som viltdoft som blir henne övermäktigt. Däremot börjar jag tveka på om vi verkligen kommer få en 100%-ig inkallning på henne någonsin. Det kanske är lite väl pessimistiskt men hon är så flummig och det är svårt att få henne att förstå att varje inkallning faktiskt gäller på riktigt. I vilket fall är det dags att börja träna inkallning med störning mer aktivt. Idag tränade vi med störning i form av hästar och det funkade bra men hon visste nog var koppelgränsen gick hela tiden…

Hemmavid tränar vi lydnad och apportering. Jag har börjat köra greppande med omvänt lockade för att få ett fastare grepp på apporten på båda hundarna. De är för snabba på att släppa apporten, speciellt om min hand närmar sig. Håller jag kvar handen i gripandet släpper de direkt. Det går sakta framåt, men lite väl sakta för mitt tålamod… I övrigt leker vi en del, både indianen- och stolen-lekarna funkar bra. Jag kör lite ställande under inkallning med hundarna samtidigt för att få fram både snabba inkallningar och ställande och det funkar rätt bra. Lite tveksamt om det kommer att föras över till lydnadsplanen sen bara. Fritt följ med svängar funkar jättebra hemma, ska bli intressant att se hur det funkar på BK imorgon. Skallet är nu riktigt bra, krypet går lite fort men funkar. Framåtsändandet är bara ett enda virrvarr av icke-fungerande försök just nu… Har gått över till att bryta ned det nuvarande sakta-kommandot som visst betyder öka farten och dra dig åt höger. Jag tänker om jag använder det när hon har rätt tempo framför mig på promenaden kommer det i alla fall ha någon slags relevans för övningen sen. Det är inget kul moment… Vi övar läggande under gång och jag tror jag har hittat en lösning på problemet med att hon lägger sig snett framför mig genom att jag belönar med vänster hand på hennes utsida. Då hamnar hon i rätt position och fortsätter jag med det kommer det kanske fastna till slut 🙂 Sookie gjorde förresten sitt bästa fria följ någonsin idag när vi fick svåraste störningen i och med att grannarna kom hem. Hon har börjat sköta sig ordentligt! Det är nog dags att börja jobba med framförgåendet och spåret snart så vi kan starta appellen i vår! Och öva mer på platsliggning..!

Imorgon vill jag köra en platsliggning, visa apporteringsövningarna, skall, kryp (om planen är torr), se till att få fram några snabba inkallningar och några inkallningar med ställande samt någon kedja av moment (typ fria följet). Och hoppet såklart, men det känns som den lättaste övningen, det är bara stadgan som kan vara lite svår ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *