Sök, lydnad och inkallningsträning

Två veckor sen senaste inlägget och mycket träning har hänt sen dess. Det har gått bra och mindre bra i olika omgångar. Istället för att gå genom alla pass tänkte jag skriva en nuläges analys och planera framåt. För nu finns det mål att planera mot!

Polka:

 • Söket går bra, lite problem med transporterna som är svåra. Jag behöver testa att köra en helsökaruta någon gång.
 • Uppletande övar vi inte så mycket på utöver vardagssituationer. Hon slår på näsan så fort så det bör vara lugnt.
 • Lydnadsträningen går bra! Jag har hittat lite verktyg som gör att det känns som det går framåt igen. Fritt följ funkar helt ok, öva lite mer på svängarna. Läggande under gång funkar sådär.Läggandet är snett så det behöver vi öva på. Ställande under gång behöver vi bara befästa. Inkallning behöver vi öva för att få till ingångsposition. Inkallning med ställande övar vi massor på, både i vardagen och på plan. Det går kanske bättre och bättre. Svårt att utvärdera eftersom det som funkar bra i skogen inte alltid överförs till appellplanen. Tungapporteringen.. suck. Åh, vad segt det är. Nåväl, hon håller fast mycket, mycket bättre. Vi har inte kört med tunga apporten så det kanske inte är så konstigt att det inte gick så bra sist. Framåtsändadet ska vi kanske inte heller prata om… Nu kör vi korta avstånd och synlig retning och det går väl ok. Krypet har vi kört med koppel för att det inte ska gå så fort och det har funkat ok. Skallet är faktiskt nästan färdigt 🙂
 • Apportering kör vi något varje vecka. Ibland utlagd apport och ibland kastad boll. Funkar fint! Väntar tills kursen i april med att göra det så mycket svårare.

Öva mer på

 • Vänstersvängar, med hjälp av kloss
 • Läggande under gång med snygga läggande
 • Kedjor!!
 • Framåtsändande – börja köra med dold retning och plocka bort linan när hon tar det lugnt
 • Tungapport – träna med tungen när hon känns trygg i avlämningarna
 • Fasthållande av träapport
 • Tandvisning
 • Platsliggning
 • Fyspass!
 • Jobba med positionen
 • Jobba med rutan och fjärren

Sookie:

 • Vi måste ta tag i spårandet nu igen. Kortare spår med godis och pinnar, ladda pinnarna igen. Gärna på fält.
 • Budföring – måste övas!
 • Inkallning till vardags med utmaning! Nu funkar nästan alltid inkallningarna men vi behöver utmana oss med lite mer störningar.
 • Lydnad: Fritt följ är redan bra. Det är nog inte det vi ska lägga mest krut på. Kanske fokusera något pass på sneda sättanden. Ställande och läggande under gång funkar bra. Apporteringen är bra, kunde ha bättre fasthållande. Framförgåendet är inte påbörjat… Tycker det är svårt att komma igång men det borde gå med lite shaping tror jag.

Öva mer på:

 • Budföring
 • Inkallning med störning
 • Raka sättanden
 • Bättre fasthållande
 • Jobba med rutan och fjärren
 • Störningsträning
 • Kedjor
 • Platsliggning! Varje pass!
 • Framförgåendet
 • Hopp och återhopp.

Sookie gjorde BPH igår så nu är det fritt fram att gå appellspår. Första helgen i maj finns en tävling i Mjölby, kanske dags att sikta in sig på den… Polka går sin första tävling 17 maj på hemmaplan. Har svårt att bestämma om jag ska göra både spår och sök men det är lite tid till innan jag måste bestämma mig. Polka är visst anmäld till lydnadsettan i Söderköping om några veckor, det känns bra att ha ett “test” innan vi ger oss på högre sök… Båda hundarna har gått bra på senaste tiden men vi behöver mer tävlingslik och välplanerad träning. Sookies fotposition är så fin och hon ser så otroligt elegant ut när hon flyger fram i fullt fokus! Tyvärr håller det sällan särskilt länge men det är en fin känsla när det funkar! Polka har börjat tänka mer och steppa mindre i träningen vilket jag tror är ett resultat av att vi börjar lära känna varandra mer. Sookie fick bedömningen på BPH att hon har litet föremålsintresse men stort jaktintresse så jag ska börja tänka mer på det i belöningssituationer. Mer jakt vilket jag tror kommer leda till mer kamp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *