Tävlingslydnadskurs

Igår var vi på tävlingslydnadskurs hos Ditte i Motala. Både Polka och jag var nog lite trötta men vi hade en trevlig kväll! Det var tydligt hur stor skillnaden är mellan hur vi har tränat brukslydnaden ensamma på stora appellplaner och hur vi tränade tävlingslydnaden inne i en liten hall tillsammans med fem andra hundar. Polka skötte sig fint, gnällde lite när hon fick vänta men fokuserade fint i övningarna. Hon hade inga problem med hallen, alla andra hundar och människor. Ett problem vi hade var däremot att hon fått springa runt med belöningen i cirklar runt mig utomhus, något som inte funkar alls lika bra inomhus i trängre miljöer! Ett annat problem som jag hade var att det var en kurs där man måste tänka själv och planera sin träning, väldigt nyttigt men svårt! Jag har sällan en genomtänkt plan B för hur jag ska göra om det inte funkar som jag tänkt. Det blir så lätt att man misslyckas och hunden får belöning för felaktigt beteende eller blir osäker. Vi övade först på sittande i grupp, något som jag aldrig övat med Polka. Hon har rätt bra stadga men oroliga tassar. Jag fick bra tips på hur jag ska jobba med det vilket nog kommer hjälpa i många olika moment. Min standardlösning är omvänt lockande men Ditte påpekade att om jag slänger fram ett omvänt lockande på vägen tillbaka till henne trampar hon ändå och då belönar jag det beteendet. Mycket bra poäng, jag har inte tänkt på det sättet tidigare. En lösning som man kan använda är att istället tappa en godis framför henne på vägen tillbaka och låta henne fokusera på den eller lägga en godis på ett bord som hon sedan får springa och hämta. Tänk uppåt! Och variera belöningen. Kanske köra med en godis mellan framtassarna? Tänk också på hur vi gör med godiset, inte handen i fickan utan att vara medveten om att det är en belöningssignal. Hellre då förbered godis före eller använd det som ett omvänt lockande. 

Nästa övning handlade om att byta fokus. Det vi gjorde var att skicka Polka på ett godissök och när hon ätit upp godisen bad jag henne sitta. Det gick ganska bra efter en stund. Vi körde också med att kasta en leksak och sedan gå ett fotgående. Här belönade jag både med godis hos mig och att hon fick hämta leksaken. Det var lite svårare och ibland hade jag svårt att få henne att bryta fokus på leksaken. Det är nog en övning vi kan använda för att få upp ordförståelse och att byta fokus. Ditte tipsade om en övning som innebar att man lägger ut apporter i en solfjäder och bestämmer vilken hon får gå på beroende på hur hon kan skifta fokus. Låter som en kul övning som borde vara ganska lätt att klara här hemmavid i alla fall. Vi fick i utmaning att komma på massa övningar i att byta fokus och jag har kommit på en som jag tror är svår för mina hundar, att vara lösa och gå mot vatten men inte få bada! 🙂 Man kan nog till och med kasta en apport och sen vända med ett fotgående från vattnet. Eller köra dubbelmarkering och inte skicka på vattenmarkeringen. Många kul möjligheter! Skulle vara kul att börja filma träningen lite mer. Jag var trött men glad när jag åkte från kursen. Jag var nöjd med Polkas insats samtidigt som det känns som vi har långt kvar till den punkt där jag vill vara i vårt samspel. Samtidigt har vi också kommit ganska långt hittills, det är lätt att glömma när man ser massa duktiga ekipage som har ett naturligt samspel. Vi har bara känt varandra i ett halvår och har många år tillsammans framför oss. 

Idag var vi ute och joggade i solen och på hemvägen fick hundarna svalka av sig i sjön. Det var nog veckans roligaste händelse för hundarna! Eller ja, Sookie fastnade visst i ett dike tillsammans med apporten på apporteringskursen. Hon tyckte det var väldigt roligt att ta ett litet gyttjebad på hemvägen, det tyckte inte husse! Hon är väldigt charmig och söt men fokuset är inte lika välutvecklat som hos vissa andra hundar…

 Image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *