Träningsplanering inför tävling

Om två veckor kommer vi starta vår första gemensamma brukstävling, högre klass sök på hemmaplan. Jag har börjat lägga upp en plan för de sista delarna i momenten som jag vill ha på plats inför starten. I veckan som kommer ska vi öva främst på lydnadsmomenten men även på helt dolda figgar i söket eftersom hon inte markerade på en sådan förra träningen. 

Lydnadsmomenten och planen för kommande veckan:

Fritt följ – boosta med massor av glädje! Blanda korta sträckor med längre kedjor med massa belöning. Ha godis i munnen för att få bättre kontakt. Mer kamplek! Inte tänka på tävlingsmässiga kedjor utan fokusera på glädje och uthållighet för att kunna belöna massor!

Inkallning med ställande – belöna med boll bakom för att få till snabbare ställande. Bara köra med boll bakom hela veckan!

Kryp – korta sträckor med halter. Belöna framifrån och ta det lugnt. Stå upprätt och se framåt! 

Tungapporteringen – göra enkla övningar, belöna med supergodis när det går bra. Vet inte riktigt hur jag ska få till bättre gripande men jag hoppas det löser sig när hon kommer på att belöningen blir så himla bra när hon gör rätt. Hon kan momenten bra ibland så jag ska försöka fånga upp de gångerna och belöna massor. 

Framåtsändandet – traggla saktagående, nu har jag klickat när hon har gått lagom fort och låtit henne ta belöningen själv ibland och ibland fått från mig. Kanske kommer det befästa sakta-kommandot bättre. 

Hopp – inte så mycket att öva, det funkar bra. Ska öva lite mest för att få ut henne lite efter hoppet genom att kasta boll. Det funkar nästan lite som ett belöningsmoment! 

Skall – ska få till en bra förberedelse för detta moment. Kanske ska lägga in en snurr? Det brukar tagga henne lite. Fokusera på snabb skallstart och intensitet. Nästa vecka kollar jag bara av tystkommandot, det brukar funka. 

Ska också göra några läggande och ställande under gång bara för att påminna om de kommandona. Det kanske låter som lite mycket att öva på under veckan men jag tänker mig flera korta pass med fokus på vissa övningar. Det viktigast är att det är kul och ger självförtroende. På söndag tävlar vi lydnadsettan igen och innan dess behöver vi även öva på uppsättande efter platsliggning, men det lär vara rätt enkelt åtgärdat. 

Jag pendlar mellan att känna att det kommer ordna sig med lydnadsdelen på tävlingen till att känna att vi alltför lite förberedda. Jag har kollat lite på youtube-videos på ekipage som gjord lydnadsdelen med olika resultat. Det gjorde att det känns lite bättre, vissa moment kanske inte är så illa som jag tänkt mig. Mest osäkert är nog tungapporteringen och krypet. I vilket fall är fokus nu på att boosta med glädje och självförtroende, sen får resten lösa sig.  

Image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *