Sökfundering och beslutsångest

I måndags tränade vi brukslydnad och igår tränade vi sök. Lite sammanfattningar från träningarna kommer först och sen lite tankar kring planeringen framåt. I måndags körde vi framåtsändande och det gick faktiskt rätt bra! 🙂 Vi har övat saktagående med tydliga kriterier och det har nog gett resultat till slut. Visst, hon går lite fort, kollar på mig ibland och vinglar men det är bättre än någonsin. Likaså krypet! Vi har jobbat med att jag ska stå rak, gå en liten bit och sen stanna henne och belöna framifrån. Det funkar nog rätt bra. Tungapporteringen däremot… åh vad segt det är. Nu testar vi med att hon plockar upp apporten några meter från mig och sen avlämnar i fotposition eller bara plockar upp den i farten i fotgåendet och gör en avlämning. Genom att boosta avlämningarna hoppas vi kunna få ett bättre upptag i längden också. Nåväl, det fria följet gick så himla bra! Visserligen laddade jag genom att plocka in en bit köttbulle i munnen men hon hade väldigt fin uthållighet! Hoppet funkar också väldigt fint. Skallet funkade rätt bra också, hon startade fint vilket är det vi har övat på senaste tiden. Så, ett steg bakåt i tungapporteringen trots köttbullebelöning, i övrigt framsteg. Hoppas bara det håller i sig även på tävlingsplanen.

Söket igår var.. intressant. Och viktigt. Vi körde med samma tält som vi testade hos Malle men denna gång var det inga problem. Hon cirklade tältet en gång sen plockade hon upp sin rulle och kom in. Fint påvis också. Däremot fick vi ett annat problem som jag kanske haft lite på känn men inte riktigt insett hur stort det var. Vatten. På vägen hem från sista figgen med den egna rullen stannade hon för att dricka vatten och svalka sig i ett litet kärr. Hon tappade då rullen och plockade inte upp den igen. När jag skickade igen blev hon nog osäker för hon tog inte sin rulle och sen blev figgen lite förvirrad och resta sig och kom till oss. Sen lyssnade hon inte riktigt utan sprang iväg och var lite hetsig. Vi försökte i vilket fall ge henne en sista figge där hon fick lyckas och sen slutade vi. Lite problematiskt alltså men nu vet jag vad som kan bli problem. Det första som jag ska tänka på är att ge henne vatten sen tänker jag att vattenproblematiken får vänta till efter tävlingen. Vi behöver öva mer inkallningar under arbete och då kanske inkallning ur vatten är ett bra sätt att öva på både att släppa vatten och få bättre inkallningar. 

På söndag tävlar vi lydnadsklass ett. Det blir en bra koll på hur vi ligger till med fotgåendet på tävling. Det gick ju inte så bra sist men vi har jobbat med det så jag hoppas det går bättre nu. Vi jobbar med läggande under gång och stadga i alla positioner, även i fotposition. Jag har börjat titta lite på fjärr och rutan och funderar på när vi ska debutera lydnadsklass två. De flesta momenten är inte så svåra, antingen finns de redan i ettan eller i brukset. Samtidigt känns det onödigt att starta för tidigt, det vore skönt att veta att momenten sitter. Funderade på att starta tvåa i Norrköping om tre veckor men jag väntar till efter helgen och tänker lite till. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *