Tävlingslydnadstankar

I torsdags var vi iväg på kurs i Motala hos Ditte. Varje gång vi är där inser jag hur mycket detaljer (och grunder!) vi har kvar att jobba med. Mycket handlar om att skaffa stadga och arbeta bort trampande tassar. Nåväl, vad gjorde vi på kursen då? Första övningen handlade om platsliggning med störning. Vi fick jobba två och två med att agera störning genom att kommendera sin egen hund vid sidan. Polka klarade det ganska bra men ligger inte riktigt still när jag rör mig mot henne så där måste jag tänka mer på att inte fortsätta närma mig henne när hon inte ligger still. Vi fick öva lite uppsitt också vilket är bra. Efter övningen pratade vi lite om läggande eftersom jag frågade om hur vi ska få till rakare och ordentliga lägganden i fotposition. Ett bra tips jag fick var att lägga en godis framför henne för att få något att fokusera på framåt. Ett annat tips är att jobba mer på lägganden i olika positioner för att verkligen befästa kommandot, detta är något vi redan har börjat jobba på men det är viktigt att komma ihåg och bara belöna ordentliga lägganden. Det tredje förslaget är ett lite mer långsiktigt men det vore lite kul att testa: Använd en stor, mjuk taget och träna in lägganden på den. Håll mot ibland i nedläggandet för att trigga henne. Testa i olika positioner, börja framifrån, sen bakom och till slut vid sidan. Vi har redan börjat jobba med att få henne att hålla mot när hon ligger för att förbättra stadgan i positionen och det känns som att det går framåt! 🙂

Andra övningen handlade om lek och där konstaterade vi ganska snabbt att Polka blir lite väl uppspelt och måste lära sig att lugna ned sig för att få fortsätta leka. Hon började skälla som en tok när hon inte fick leksaken efter att hon råkat släppa den ett kort ögonblick! Så brukar hon aldrig göra! Hon hugger efter leksaken och hoppas runt mig men skälla brukar hon inte göra. Uppgiften blir att leka, sno leksaken och bara leka om hon är tyst, stilla med alla tassar på marken. Mycket mindre svårt hemma än i hallen. Hon är så uppspelt när vi är där! Till nästa gång ska jag se till att täcka hennes bur så hon inte kan se så mycket av vad som händer så får vi se om hon blir lite lugnare då. 

Sista övningen var hoppet och det funkade fint. Vi ska bara tänka mer på att belöna stillhet och transporter. I hemläxa fick vi i uppgift att tänka kring vilka “byta fokus”-övningar som vi diskuterat som passar vår hund bäst. Jag tänker mig att de övningar som involverar de moment där hon blir lite för taggad och har svårt att lyssna eller vara still. Ska tänka ut lite mer vilka de kan vara. 

Vi var för övrigt på klubben idag och tränade lydnad. Det var ett bra pass men återigen, vi har en bit kvar även i lydnadsettans moment. Fotgåendet var ok, ingen jättebra känsla men inga stora konstigheter heller. Vi behöver lägga upp en plan för att skapa bättre position och uthållighet. Vi övade en hel del läggande, både när jag backar och efter det i position både under gång och stilla. Det gick rätt bra, vi övade stadga och båda armbågarna i backen. Här ska vi också utveckla en plan som inkluderar target som jag nämnde innan. Vi övade lite inkallning, jag tänkte även öva inkallning med ställande men med tanke på hur dåliga hennes ingångar var så väntar vi med det till nästa vecka. Hon förväntade sig ställande och när det inte kom visst hon inte om hon skulle in i fotposition eller inte. Det gick över rätt snabbt efter andra inkallningen och hon fattade vad det handlar om. Lite apportering testade vi också och lite tugg blir det. Jag behöver komma på något bra sätt att jobba med det eftersom det känns inte som vi kommer längre nu med omvänt lockande på det sätt vi har gjort hittills. Vi övade också ställande under gång och fick till lite snabbare ställanden och med hjälp av leksak eller godis framför står hon faktiskt still. Dock inte i momenten som det ska se ut på tävling men det kommer väl. Vi får se hur det går på tävlingen imorgon. Vore kul med lite bättre känsla i fria följet men vi får se hur det går. Just nu vill jag bara befästa alla momenten bättre men samtidigt tror jag vi kan behöva lite tävlingserfarenheter med positiv känsla med oss. Svårt att veta när en ska tävla och när det är bättre att bygga självförtroende på hemmaplan. Allt behöver ju verkligen inte vara perfekt, speciellt inte  i klass 1. 

Idag sprang Polka och hämtade tungapporten själv! 🙂 🙂 Sen att hon tappade den på trätrappan så det blev ett litet jack behöver vi inte säga så mycket om… Hon håller reda på tassarna så det är ingen fara att hon ska göra sig illa men i vilket fall flyttade jag apporten så hon inte kan plocka den själv längre. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *