Tävlingsnerver…

Snart är det dags för brukstävling och jag tycker det känns lite jobbigt. Vi har en del moment som inte sitter och jag känner att vi har tränat för lite tävlingsmässigt. Hur som helst, på lördag blir det tävling och det kommer att gå som det går. Vi tränade brukslydnad i måndags och körde genom en del moment. Eftersom det var blött på marken blev det inga kryp eller lägganden utan vi övade skall, fritt följ, framåtsändande och inkallning med ställande. De flesta moment gick okej förutom framåtsändandet som var en mindre katastrof. Vi har övat för lite sammansatta moment. I tisdags körde vi lite sökträning, det blev bara tre skick varav två med helt dold figge. Inga problem där! Skönt att det funkade så bra, det känns ändå ganska lovande inför lördag. Idag var jag uppe på klubben igen och körde brukslydnad. Jag hade en plan på vad jag skulle göra men frångick den lite och det blev inte bra. Fånigt, men jag ska bli bättre på att hålla mig till min plan. Så här ligger vi till i alla ingående moment i högre klass sök:

Söket: fina skick, bra uthållighet, vi kan få lite nerdrag på att inkallningarna inte funkar alltid och att transporterna är lite yviga. Resten av nerdragen kommer nog bero på mig. Jag ska tänka på att stoppa ned kopplet direkt efter att figgen är hittad, att sätta Polka en bit från figge, att inte skicka förrän alla är tillbaka på stigen, ge henne vatten ett par gånger, se till att skicka två gånger direkt från start och skicka fler gånger i svängar. Inte låta henne gå iväg om hon vill spring långt på första skicken. 

Uppletande: Bör inte vara problematiskt, kan blir minus för tugg. Jag ska tänka på att inte lägga för mycket tid på riktning och att se till att allt blir avsökt. 

Lydnad: 

Platsliggning: Funkar bra. Testade även idag och hon låg kvar utan problem. Lägger sig ibland tveksamt. 

Fritt följ: Funkar rätt bra. Tappar lite position ibland men det är ok. 

Inkallning med ställande: Bör bli poängmässigt men jag behöver jobba på snabbheten i ställandet. 

Framåtsändande: Blir det poäng blir jag glad, kan gå lite hur som helst. Idag fick vi till några moment som såg rätt ok ut. Har en långsiktig plan som jag ska påbörja efter tävlingen. 

Kryp: Inte snyggt men hon går inte upp. Vi behöver jobba på positionen, återigen finns en plan efter tävlingen 🙂 Kan nog ge lite poäng i alla fall om det går som det brukar. 

Skall: Det har verkligen blivit mycket bättre under tiden vi haft henne! Hon rör sig lite så högsta betyg blir det inte men betyg bör vi få om hon inte tycker situationen är alltför jobbig. 

Tungapport: Vårt arkillesmoment. Utför hon momentet blir jag glad, i vilket fall lär hon troligtvis släppa apporten flera gånger. Vi behöver börja om från början med detta moment. Funderar på att stå över momentet helt. Funkar inte skallet, d.v.s. känns hon osäker så står vi nog över apporteringen. 

Hopp: Vårt bästa moment! 🙂 Visst kan det blir nerdrag för snett sittande men i övrigt bör det inte finnas så mycket att dra på. 

Sammanfattningsvis: Söket handlar mest om att jag ska sköta mig, uppletandet känns tryggt, lydnaden är blandkompott. Visst skulle det kännas bättre om momenten satt bättre. Samtidigt behöver vi nog ut på tävlingsplanen för att det inte ska kännas som ett alltför stort steg. Det är kanske mest viktigt för mig. Det är så lätt att hänga upp sig på osäkerheterna, tungapporten och framåtsändandet framför allt, och inte se att vi har en del momenten rätt bra. Min plan är att ta denna tävling nu och sen jobba på de moment som är sämst, på lite nya sätt. Mer om det i ett annat inlägg. Sen kanske köra en tävling innan sommaren, antingen om en månad eller sex veckor, då får jag lite tid på att förbättra momenten som inte funkar så bra. Till dess borde krypet funka bra eftersom jag nu hittat en metod som funkar även om vi inte kommit hela vägen än. Men där tror jag det är ihärdighet och tid som behövs. Tungapporteringen är jag lite osäker på hur vi ska gå vidare med.. Framåtsändandet har jag en plan för. 

Hur som helst, tillbaka till på lördag. Vi ska samlas kl 7.00 och därefter åka till sökrutan där elithundarna kör först. Det kommer alltså bli en del väntan på plats. Då tänker jag mig att Polka får sitta i bilen och sen tar jag ut och värmer upp henne när sista elithunden kör alternativt om den andra högrehunden kommer före. Kom ihåg vattenbältet, sökrulle, tjänstetecken, inget godis i fickorna! 

Andas! Jag ska ta några djupa andetag om jag blir nervös. På stigen ska jag tänka på att inte släppa iväg henne för långt, göra två skick direkt inne i rutan åt vänster och höger, tänk om vägen svänger! Kolla av och fundera på hur hon söker, är det något som inte blir avsökt? När hon kommer med rullen, ta fram koppel, beröm och gör ett påvis men låt henne inte komma ändå fram till figgen. Börja gå mot stigen tidigt. Inte skicka förrän alla är tillbaka på stigen, andas! Ge vatten 2 gånger minst, bra tid för oss båda att hämta andan. Ta det lugnt, vi fixar det här! 

Efter söket ta en promenad och varva ned. Kolla om hon vill ha mer vatten och ge lite godis. In i buren i väntan på uppletandet. Värm upp kort för uppletandet, koppla loss innan jag går in i rutan. Kolla av hur terrängen ser ut innan vi börjar, var kan jag skicka, var bör jag kolla av extra noga? Lägg inte tid på att rikta in om det inte är något som jag misstänker att hon inte sökt av. Efter uppletandet varva ned med en promenad, vatten och lite torrfoder. 

Lydnaden börjar med platsliggning så där behöver jag inte ta ut henne så tidigt. Se till att hon får så mycket tid som möjligt till avkoppling mellan momenten hela dagen. Uppvärmningen i lydnaden bör fokusera på fria följet med mycket belöningar. Belöna lite stadga i sittande inför inkallning. Lite kryp med halt för att påminna om att inte gå upp. Börja uppvärmningen en hund innan start, rasta först såklart! Tänk på kroppsdk! Se inte på hunden. Skapa en positiv känsla på planen som jag har gjort hittills på lydnadstävlingarna. Tokbelöna efter lydnadsmomentet är slut. 🙂 

Jag räknar inte med fantastiska poäng, blir vi godkända är jag glad. Blir vi inte det tar vi med oss massor av saker som vi kan öva på! Det är den inställningen jag skulle vilja ha under tävlingen, nyfiken på hur det kommer gå och fundera på saker som vi kan lära oss och öva mer till nästa gång. Egentligen finns det ingen press på att prestera några resultat, det är vår första brukstävling, min första brukstävling överhuvudtaget och vår debut i högre klass. Det kommer finnas bra människor där som är snälla så jag hoppas på en trevlig dag trots mina tävlingsnerver!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *