Tävling med mersmak!

Igår var den stora dagen då Polka och jag debuterade på tävlingsbanan i bruks. Hiskeligt tidigt samlades vi och lottade startordning. Vi blev nummer två och efter två timmars väntan kom vi ut i sökskogen. Jag var i perioder innan dess väldigt nervös och ville ibland helst åka hem, men med hjälp av uthållighet och mindfullness-övningar gick det ändå rätt bra att överleva dagen genom 🙂 

Söket: Rutan var kanske inte så fyrkantig som jag hade väntat mig och stigen svängde ganska otydligt så domare och tävlingsledare fick tjata på mig att inte gå fel.. Jag var som sagt rätt nervös så min hjärna gick på sparlåga kring sådana saker och hade fullt upp med annat. Polka jobbade på fint, precis som hon brukar. Däremot funkade inkallningarna sämre än vanligt och i ett fall var hon borta så länge att jag trodde hon sprungit ut från rutan. Istället hade hon hittat en figge som hon inte riktigt visste vad hon skulle göra med eftersom det var en person hon kände men som aldrig varit figge för henne. Till slut, efter vad som kändes som lång väntan kom hon tillbaka med rullen! Det var verkligen som att alla problem som funnits men varit små på träning slog ut i blom på tävling. Inga jättestora saker men det var tydligt att det vi behöver öva på är:

  • Inkallningar
  • Transporter
  • Inte hoppa på figgar
  • Inte släppa rullen även om det råkar vara ett vattenhåll i vägen… 

Den sista punkten drog ned betyget en del, plus att jag tjatade väldigt mycket på henne för att inkallningarna och transporterna inte funkade så bra. Men vi hittade alla tre figgar och fick betyg 7 + 7

En lång väntan senare var det dags för uppletande. Polkas starkaste kort! Tyvärr var det vid det här laget varmt! Ordentligt varmt! Jag försökte skölja av henne för att svalka henne men det hjälpte inte. Jag tänkte att hon nog tänder till när hon får börja leta men det var en trött Polka som letade föremål och hittade två av dem. I slutet ville hon inte leta längre utan jag fick skicka om henne ett par gånger och peppa henne massor. Betyget här blev 7 + 7. Vet inte riktigt hur vi ska jobba på det här, mest tror jag det berodde på värmen, kanske öva lite mer uthållighet fysiskt och träna mer än en sak vissa träningar. 

Lydnaden gick sist och först ut var platsen som gick utan problem. Hunden jämte Polka reste sig och gick sakta till sin förare men Polka låg fint kvar i den gassande solen. Duktig vovve! Innan lydnaden hittade jag en liten damm i skogen som jag lät Polka bada i, hon blev väldigt glad för detta och brydde sig inte det minsta om att hon sedan luktade lite skumt. Det gjorde däremot jag och sköljde av henne innan vi började uppvärmningen. Nu var hon mycket piggare och vi fick en bra känsla på uppvärmningen. Så här blev betygen:

Fritt följ: 6 + 6,5 Oj vilket tråkigt moment. Efter första raksträckan började hon släpa efter, satte sig inte i halten och tyckte det var allmänt ganska ointressant att hålla kontakt med mig. Synd! Jag skyller lite på värmen men vi behöver jobba på uthålligheten i detta moment! 

Inkallning med ställande: 8,5 + 9! Överraskande bra! Några dagar tidigare hade vi ett ställande som knappt skulle ge poäng.. Här ska vi bara befästa med hjälp av bollkastaren. 

Framåtsändande: 6+0 Alltså hon gjorde något som liknade momenten med går inte rakt och stannar upp, springer tillbaka på tävlingsledarens kommando och i andra omgången slog hon inte av på tempot tillräckligt. 

Kryp: 5+0 Hon reser sig flera gånger enligt protokollet. Jag märkte inte så mycket men det jag såg var att hon började nosa i först sträckan och i andra sträckan tappar hon position. Jag vet vad vi behöver jobba på. 

Skall: 8 + 8,5 Studsar i skallen men hon skällde fint och var tyst när hon inte skulle skälla så jag är nöjd. Vi måste nog befäst momenten innan vi går in och jobbar för mycket med studsandet. 

Apportering av tungt föremål: 5 + 5 Hon släpper apporten en gång på vägen in och sitter snett i avlämningen. Men hon gjorde det nästan bättre än jag hade förväntat mig så det var ok. Vi vet också här att problemet finns, bara inte riktigt hur vi ska lösa det. 

Hopp: 9 + 9,5 Hon sätter sig lite långt från mig men sköter sig fint i övrigt! Inte mycket att klaga på!

Efter sista momenten gick vi ut på en annan plan och busade och åt köttbullar därefter gick vi en runda i skogen. Duktiga, fina Polka! Vi fick flera kommentarer om att det så bra ut för att Polka verkade glad och trygg och att vi ska vara nöjda med tanke på att det var vår första brukstävling tillsammans. Jag är överlag nöjd och vet än mer vad som vi ska jobba på framåt. Vi fick 405,25 poäng och har knappt 80 poäng kvar till uppflyttning. Nu blir det till att börja jobba på att skrapa ihop de poängen! Det känns inte omöjligt med tanke på att uppletandet vanligtvis är bättre och att vi vet väldigt mycket mer om vad vi behöver öva på nu. Snart ska jag skriva ihop en handlingsplan för hur vi ska gå framåt med de olika momenten. Frågan är hur länge vi ska vänta med att anmäla till nästa tävling. Å ena sidan är det bra att vi får tävlingserfarenhet tillsammans men å andra sidan behöver vi tid för att fixa till de momenten som är ostadiga idag. Svårt… Antingen kör vi 1-2 tävlingar före sommaren eller så väntar vi till efter sommaren och försöker fixa till momenten tills dess. Jag ska tänka lite mer kring planeringen av momenten så kanske det visar sig hur mycket tid vi kan behöva. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *