Lydnadstankar och sökfunderingar

I måndags var vi och tränade brukslydnad med hjälp av bland annat Kurt. Det blev ett bra pass med nya tankar och tips. Jag känner att vi behöver köra lite kampanjer på några saker för att komma framåt. Så här tänker jag om momenten i lydnadsklass ett och högre klass:

Fritt följ: Blanda uthållighet med detalj, pumpa in glädje och boosta fot-kommandot. Vi behöver jobba på helt om och vänstersvängar samt position. Bra övningar: Belöna fot, kloss, tempohöjningar efter helt om, belöna position i fotgående och sittande. Upplägg: öva detaljer lite varje dag när det finns möjlighet, uthållighet vid rena lydnadspass blandat med korta passager. Stooor belöning vid lång passage. 

Inkallning: Öva både släta inkallningar och ställanden. Ställanden dels med kastad boll, leksak långt bakom, belöna stadga mellanåt. Stopp-övningar med att springa från leksak gemensamt, kommando, varsågod. 

Framåtsändande: Öva saktagående med stenhårt krav på lågt tempo, variera med och utan riktningsvisare. Klickerträna och tänk på att ge belöning på vänster sida ofta! Lägg in pass för att få henne att även vända vänster, bra övning kan kanske vara att kasta leksak vänster, ha externbelöning på vänster sida. Öva ofta. 

Apportering: Öva ettans apportering med omvänt lockande och leksak. Börja framifrån och sedan i fotposition. Korta övningar för att undvika det första tugget. 

Tungapportering: Öva korta sträckor med lekbelöning av typen omvänt lockande. Mycket lek och gott godis när hon inte släpper. Om hon släpper (försök undvika!) så plocka upp apporten och gör om eller ställ undan. Ingen belöning även om hon plockar upp igen, jag måste markera att det enbart lönar sig att hålla fast. 

Kryp: öva framifrån för att få fram ett rakt och sakta kryp. Klicka in att titta på foten. Korta sträckor blandat med lite längre. Fokusera på riktning och tempo. Öva halter och stadga. 

Lägganden: Det här behöver vi kampanj på! Ska skaffa en liggtarget och försöka jobba på att snabbt och rakt läggande. Det behöver vi jobba med nu! Target kan vara en filt, ganska stor i början men sen kan jag vika ihop den och därmed börja rikta in henne med den. Steg ett blir att börja jobba in läggande och sen få till snabbheten. Även få till stadga. Efter detta även göra samma sak under gång. 

Ställande: jobba på liknande som ställande under inkallning, d.v.s. belöning bakåt. 

Hopp: funkar bra, behöver mest jobba med stadga och position i ingången. 

Söket: jobba med transporter och inkallning. Söket idag gick bra, fick tips om att istället för att tjata på henne gå åt ett helt annat håll när hon flyter iväg på transporterna och det funkade bra. Vi jobbar också på att gå ifrån figuranter men det är svårt. Mer belöning hos mig tror jag. Till nästa gång tror jag att jag belönar transporterna själv på två figgar och låter henne få belöningen hos en figge. 

Platsliggning: behöver få till en lite mer stilla platsliggning men vi tar det efter lydnadstävlingen nästa vecka, hon ligger bra men inte helt still vilket kan ge lite avdrag högre upp i klasserna. 

Imorgon eftermiddag kan vi träna lite, på torsdag och fredag får vi se vad som hinns med. På lördag och söndag hinner jag också köra något pass, vore bra att få till lite längre inkallningar så vi behöver lite utrymme att vara på. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *