Sakta, sakta, saaaaaakta!

Ikväll blev det lite träning trots att inspirationen var rätt låg liksom energinivån hos mig. Vi gick en promenad först och då fick båda hundarna apportera boll i några omgångar. De skötte sig superfint och behöll stadga även när den andra hunden jobbade. Det är kul att se hur duktig Sookie har blivit, hon har ett helt annat fokus nu än för några månader sedan. Förut var jag tvungen att ge henne enkla övningar med synlig boll för att hon skulle bli intresserad och avlämning var inte så viktigt enligt henne. Nu apporterar hon minst lika bra som Polka och har nog många gånger ett lite bättre sök än Polka! Polka skötte sig också fint men blir kanske lite stressad och slår av hjärnan ibland.

Hemmavid gjorde vi lite lydnadsövningar med fokus på snabba ställanden, tungapport, saktagående och lekövningar. Jag testade en ny övning för att få snabba ställanden där vi båda springer från en leksak och sen låter henne stanna men det gick inte så bra, det blev en hel del extra steg. Jag tror mer på att kasta leksaken eller köra med leksaken långt bakom istället. Det här blev nog lite för stimmigt för henne. Tungapporten gick både bra och dåligt, första testet så hade hon nog inte lugnat sig sen leken och därför släppte hon apporten flera gånger. Då gick jag fram och tog bort den och så gjorde vi några lägganden och lite kryp istället. I krypet backade jag i lite högre tempo och fick fram riktigt fina, raka kryp i bra tempo. Gjorde även ett i fotposition och det blev riktigt snyggt! Mer sånt! Sen gick vi på tungapporten igen och då funkade det mycket bättre. Vi gjorde väldigt enkla övningar som bara handlade om upptag och gå två meter med avlämning framifrån, bara för att se till att det verkligen funkade. Det gick bra och då bar hon fint. Hon håller apporten med öppen mun men jag vet inte hur jag ska jobba med det. Just nu fokuserar vi på ett bra upptag och att bära några meter.

Saktagåendet är svååårt! Och frustrerande. Vårt problem är nu dels att tempot ibland åker upp och att hon tappar riktning och flyter ut åt vänster. Tempot är enkelt att jobba med, riktningen är mycket svårare, båda i kombination blir nästan omöjligt… Nu kör vi dels längs med häcken vilket gör att hon inte flyter ut, det funkar helt ok men tempot går upp ibland. När vi övar riktning flyter hon ut massor åt vänster även när jag har en riktningsvisare (leksak) i slutet. Jag har nu börjat jobba med att få vara på hennes högra sida när hon står vänd framåt. Hon drar sig väldigt mycket åt vänster och vill vända sig om vilket nog gör att hon glider iväg åt vänster. Så vi har backat och kört med belöningar åt vänster, men inte för långt bak och inte för snabbt för då vänder hon runt åt höger i alla fall. Verkligen tillbaka till basic men annars kommer det här aldrig att funka. Sista övningen, som dessutom gick bra, var att jag står framför henne och rör mig bakåt på hennes vänstra sida och sedan belönar bakifrån från höger att hon tittar framåt. Vi får köra på att lägga in arbete på andra sidan än vad hon är van vid med belöningar där så kanske riktningsproblemet försvinner. Samtidigt som vi jobbar på tempot med stöd så hoppas jag att det kommer gå framåt. Det bästa vore om jag kunde belöna från vänster även när vi använder stöd på vänster sida, ska klura på om jag kan komma på något sätt att lösa det så att hon inte vänder höger varje gång belöningen kommer bakifrån. Kanske om jag stannar henne och belönar bakifrån vänster utan att hon får vända alls? Det blir ett extramoment att hon måste stå still för att få belöningen men det kan funka att lägga in ibland. Det kanske dessutom drar ned tempot lite extra eftersom hon måste koncentrera sig på att stå still. Det ska vi testa imorgon! (Det är sånt här bloggen är bra till, genom att skriva ned sina problem kommer lösningarna fram!)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *