Träningsplanering

Vi tränar och tränar men jag märker att det är lite för lite tanke bakom våra träningspass. I helgen var vi iväg torsdag och fredag men hann med lite träning lördag och söndag. I lördags körde vi lydnadsträning och igår blev det lydnad och apportering. Lydnadsträningen har fokuserat på momenten i ettan och brukslydnaden. Vi har fortfarande tugg i apporteringen och tveksamhet i tungapporteringen. Jag har introducerat liggtarget men har lite svårt att få till raka lägganden. Tycker ändå att hon har fått bättre förståelse för lägganden och säkerhet i momenten så vi ska jobba vidare med det. Hon ligger stadigare också. Vi jobbade med ställanden under gång och fick till riktigt fina ställanden och med hjälp av en godis på marken stod hon riktigt fint. I apporteringen jobbade vi med lite stadga, eller i alla fall byte av fokus, medan Sookie apporterade i vattnet. Polka fick leta godis på marken en bit bort och det funkade bra så hon ljudade nästan inget. I apporteringen jobbade hon fint, det är lite svårt att ställa om från en kastad vattenapport till en landapport men det funkade rätt bra. Jag testade även att kasta två apporter ganska nära varandra och med lite hjälpkommandon tog hon en i taget.

Ikväll blir det lydnadsträning på brukshundsklubben och för det vore det bra att ha en plan. Min tanke är att försöka planera våra träningspass bättre. Som det är idag vet jag oftast några övningar som jag vill träna på men resten blir improvisation. Ikväll vill jag fokusera på ettan lydnadsmoment, köra några kedjor och kolla på framåtsändandet igen. Jag ska boosta fria följet först med lek och godis och belöna fotkommandot. Göra några ställanden med boll och läggande under backning. Därefter köra en hel linförighet med belöning i slutet. Tandvisning med belöning för att sitta kvar. Ställande under gång, inkallning och läggande under gång med belöning efter läggandet. Hoppet funkar så bra så det kan vi göra en gång för skojs skull. Apportering med lite omvänt lockande direkt efter hoppet.

Sen saktagående med leksak i slutet om hon har tendenser att glida iväg. Belöna om möjligt från vänster. Lite kryp först i backande och sedan i fotposition med fokus på rak riktning och tempo. Angående tungapporten har jag märkt att jag måste vara väldigt uppmärksam på hennes sinnesstämning. Är hon för uppvarvad tappar hon apporten, är hon för långsam plockar hon knappt upp den. En viktig balansgång med andra ord. Tror vi sparar tungapporteringen till nästa träning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *