Lydnadsläger med löp

Jag sitter i en husvagn i Sunne och tänkte försöka sammanfatta nästan en veckas händelser. För det första så började Polka löpa vilket förklarade mycket av vårt motstånd senaste tiden. Detta innebar att det inte blev någon lydnadstävling idag men väl ett lydnadsläger och nästa vecka blir det lydnadskurs igen. Polka är tröttare än vanligt men var riktigt taggad de första dagarna på lydnadslägret och skötte sig väldigt bra. Vi var en stor grupp och därför blev det lite tid för träning för varje ekipage men vi hann med några bra saker i vilket fall. De bra saker som jag tar med mig från lägret är:

  • Rutan börjar funka! Vi gjorde några skick efter vi flyttat oss från ena sidan till andra och hon hittade efter lite flackande med blicken innan skicket till rutan. Härligt!
  • Våra belöningar är riktigt roliga och vi trivs bättre och bättre tillsammans på plan. Ska försöka få henne att komma hela vägen in med belöningar.
  • Apporteringen är på rätt väg. Vi fortsätter med omvänt lockande och det börjar sitta riktigt bra.
  • Vi har en bra stadga, vi gjorde en stadge-övning med väldigt mycket störning och hon skötte sig utmärkt!
  • Polka väljer i princip alltid mig. Hennes inställning är verkligen att det är vi två när vi kommer ut på plan. Jag har blivit bättre på att läsa henne och se när jag behöver hjälpa henne. Vi har också ett fel-kommando som jag tycker funkar bra. Jag tror vi har en fin bubbla som vi båda går in i, jag märker i alla fall inte omgivningen nästa alls. Polka har också ett fint fokus i träningen.
  • Dirigeringsapporteringen är på gång, vi gjorde lite övningar som funkade superbra. Bara att fortsätta och befästa.

Det som vi behöver fortsätta jobba med:

  • Läggandena – framför allt behöver jag tänka genom mina kriterier. Idag har jag väldigt höga krav på snabba lägganden och helt ärligt känns det kanske inte helt realistiskt att få de läggandena i alla situationer. De blir fina om jag jobba när henne och förbereder henne, det är en stor förbättring mot hur vi har haft det men jag tycker det går lite långsamt. Under lägret testade jag lite läggande under backande och de funkade ok i slutet med mycket dk. Mycket snabbare än tidigare men några steg för mycket. Får ta upp det på nästa kurs. Fick tips om att lägga in läggande under lek men jag tror inte riktigt på det eftersom läggandena bara blir sämre och sämre när vi gör så. Däremot tror jag på att leka upp henne lite innan istället.
  • Fria följet –  Jag tror att jag har hittat ett verktyg för att jobba med hennes sneda position i fria följet och det är genom många vänstersvängar och snurrar i ingångsposition. Jag testade det idag och fick fin position, det var kul att se! Ska fortsätta med det och även göra lite mellanlånga fria följ för att jobba både med position och uthållighet.
  • Kedjor – det här var något som var riktigt bra från lägret, nämligen att jobba mer med kedjor och tänka mer kring dem. Vi behöver också jobba mer med externbelöning, gärna med godis, för att öka motivation. Lägg in en liten kedja i varje längre träningspass.
  • Ställande – vi jobbar på med ställande under backande men boll kastad bakom. Polka gillar dessa övningar och de funkar bra med bollen. Snart kanske ställandena funkar också i inkallning. Gjorde några idag men farten in var rätt låg. Behöver tänka mer på det.

Jag var jättenöjd med Polkas insats på lägret, hon skötte sig fint. Samtidigt känner jag att vi har så himla mycket kvar att jobba med och att det inte går så fort framåt som jag skulle vilja. Jag både vill  ut och tävla samtidigt som jag känner att vi inte är redo. Lite frustrerande men vi har så roligt när vi tränar så då spelar det ingen roll, det är mellan träningarna som jag börjar fundera. Brukslydnaden har vi lagt ned lite tillfälligt, vi tar upp den igen efter lydnadskursen, så brukstävling blir det inte på ett tag. Får se när vi debuterar lydnadsklass två, vi behöver få ut mer avstånd på fjärren och befästa rutan bättre först.  Ser förresten väldigt mycket fram mot lydnadskursen med Ditte och Helene nästa helg! Även om Polka kommer vara väldigt löpig vi den tiden hoppas jag hon kommer vara lika taggad som hon var på lägret.

polka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *