Semesterkoma

Vi tränar inte så mycket denna vecka, har varit iväg till mina föräldrars sommarstuga och inspirationen infinner sig inte. Samtidigt så gör det inte så mycket eftersom slutet av förra veckan spenderades på lydnadskurs där vi lärde oss massor. Helene och Dittes kurs var såväl trevlig som väldigt givande. Fredagen ägnades åt att gå en liten bana med lite olika uppgifter för att se hur vi jobbade med våra hundar. Polka jobbade på bra och vi lärde oss att vi behöver öva på några saker: inte springa efter tävlingsledarens lådor, jobba mer med transporterna och att jag inte ska tjata på henne.

På lördagen tränade vi för Heléne och tittade då på fria följet och rutan. Fria följet tyckte Helene att vi jobbade på bra med och att vårt sätt att jobba med hennes position verkade funka bra. Hon pendlar lite men med hjälp av belöning bakom mig, vänstersvängar, halvhalter och att jag ska förflytta mig bort från henne trodde vi att det kommer lösa sig. Vi fick tips om en bra övning för att få till helt om, att börja svängen och sen snabbt dra ned en godis vid knät och snurra bort från henne. På så sätt får hon fin följsamhet i svängen och sedan lägga in några helt om halt för att hon inte ska komma för långt fram. Rutan gick tyvärr inte så bra som jag hoppats på, min plan var att försöka köra en ruta utan target men hon sprang istället till en punkt där vi tidigare lagt ut en apport som vi sedan tagit bort. Rutan är med andra ord inte befäst utan vi fick gå tillbaka till target och då funkade det bra. Vi fick tips om att göra tre övningar med rutan: dels med target och kanske inte säga rutan, skicka till rutan med rutkommando och kasta boll när hon springer och är riktad framåt, samt övningen där jag skickar henne till rutan och när hon är i mitten skrika ett “BRA” och belöna från mig. Vi har jobbat vidare med dessa övningar och det känns som det kommer lösa sig så småningom. Men segt är det. Vi kör lite rutan nästan varje dag och flyttar rutan minst två gånger varje pass för att försöka skapa förståelse och jag tror det börjar komma. Hon vänder upp fint i rutan och springer in från vänster och hamnar ofta rätt bra i mitten av rutan.

Söndagen på kursen tränade vi för Ditte och fick som vanligt mycket bra tips! På förmiddagen testade vi en kedja med fjärr (2 lägganden och 2 sättanden) på cirka tre meters avstånd, apportering samt ett kort fritt följ. I fjärren fick vi lite framåt-förflyttning vilket inte brukar hända men med hjälp av lite analyserande kom vi fram till att hon var lite osäker på vad vi skulle göra och därför gled framåt lite. Det kan vi lösa genom att förbereda henne bättre genom att säga att vi ska göra en fjärr så hon vet vad som väntas av henne. I apporteringen kom det lite tugg tyvärr, vi vet vad vi ska göra så det är bara att fortsätta med det antar jag. Det var mycket bättre än det har varit men det finns lite kvar. En sak som jag tror att jag ska ändra är att jag inte ska fingra så mycket på apporten utan låta henne släppa apporten själv oftast. Fria följet började lite segt men vi fick till fina vänstersvängar och ett riktigt fint fokus på en raksträcka som tokbelönades! 🙂 En fin kedja som visar på att vi har lite att jobba med men att det också finns en stabilitet i våra utförande som känns bra. På eftermiddagen jobbade vi på med våra lägganden och fick till fina lägganden. Vi ska fortsätta jobba med liggtarget ochfå upp henne lite i aktivitet genom att kasta en godis som hon får springa till. Därefter kan jag röra mig bort från targeten och sedan öka avståndet så hon kan springa och lägga sig på targeten. Vi har jobbat på med detta också och det går framåt. Polka älskar allt som har med targetträning att göra så jag tror att vi ska tänka på det i fortsatta träningen. Jag tror hon känner dig trygg med vad hon ska göra och då tycker det känns säkert och roligt! Vi har även börjat lite med en sitt-target och det känns också som att det kommer funka. Det som jag tror jag har gjort lite fel förut är att jag har belönat targeten för lite. Genom att belöna ett läggande flera gånger blir det mer stabilt.

Kursen var så himla bra och vi lärde oss massor! Vi fick också med oss att öva mer kedjor och tävlingslikt. Det är så himla skönt att ha hittat tränare som jag trivs så bra med. Ser verkligen fram till varje träning och tycker alla övningar verkligen passar oss. I övrigt har vi varit iväg till Långasand och imorgon åker vi till Askersund för utställning för Polka. Polkas löp är över nu och det är skönt. Hon är så himla smidig att ha med sig och går att ha lös även när det rör sig folk utanför trädgården eller om det är vilt i närheten.  Jag trivs så himla bra med Polka! Hon är så lyhörd och vill göra allt så bra som möjligt (att hon är väldigt glad i godis gör inte saken sämre!). Vår finlabbe och sötwelshen har båda skött sig fint på semestern trots löpet. Sookie blir ganska påverkad vilket är lite tråkigt men hon kämpar på och det blir lite lättare för varje löp känns det som.

2014-07-05 21.17.41

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *