Avstämning inför lydnadsklass 2

Idag har vi tränat lite lydnad och vattenapportering. Det är så varmt om dagarna att det inte går att göra något annat än att vara inomhus eller bada…Apporteringen gick fint och hundarna njöt av badandet. Polka blev lite uppvarvad i slutet och avlämningarna lämnade lite övrigt att önska men i stort tycker jag hon lyssnar rätt bra på mig och är tyst även när Sookie får apportera. 

På kvällen blev det ett lydnadspass som kändes helt ok. De saker som jag behöver ta med mig och fundera på är hur jag ska jobba vidare med fjärren. Det känns som jag behöver jobba mer strukturerat med andra skiften än ligg/sitt nu samt börja försvåra ligg/sitt. Vi gjorde en kedja med fritt följ, läggande under backande, skick till rutan samt en enkel vittringsövning. Alla delar gick fint, Följet funkar helt ok, vi gjorde lite sidoförflyttningar och jag tror de övningarna hjälper henne att hitta position på ett bra sätt. La även in lite vänstersvängar när hon gled för långt fram. Bra intensitet genom hela med lite blick släpp bara i bland. Läggandet blev bra utan så mycket tassande och hon låg kvar med båda armbågarna i även när jag klev in i position!! Sen satte hon i och för sig inte upp på första kommandot – note to self: dags att börja lägga in uppsitt! Rutan gick bra idag, i alla fall de flesta skicken. Ibland missar hon men jag försöker att köra rutan ofta och flytta den varje dag. Kanske sitter det snart… Vittringen var rolig, idag hittade jag en riktigt bra nivå! Först lite leta-övningar utan andra pinnar därefter la jag ut de andra pinnarna jämte och gömde min pinne. Hon tog aldrig fel utan i en övning sniffande hon till och med över några pinnar men valde att leta vidare efter min pinne! Härligt! 

Men hur ligger vi egentligen till nu? Det känns som saker börjar fall på plats i lydnaden. Funderar på att debutera i lydnadsklass två på hemplan i slutet av augusti så då har vi en månad på oss att finslipa allt. 

Platsliggning – kan vara bra att kolla av. Ska inte vara problematisk om det inte regnar. Öva mer i regn när det finns möjlighet! 

Fria följet – funkar bra men behöver övas mer i nya miljöer och få upp mer intensitet i rätt position.

Apporteringen – Öva mer med omvänt lockande men börja plocka bort efterhand. Dags att jobba på att minska hjälperna. 

Hoppet – ska inte vara något problem. Bäst att kolla av. 

Läggande under gång – börja med att jobba med läggande i fotposition. Fortsätta med läggande under backande och snart börja i fotposition, blanda med övningar med liggtarget för att bibehålla hastighet.

Rutan – öva mer i nya miljöer!!! Flytta ruta ofta. Ibland lägga in target, skicka från olika håll. Repetera mera…

Fjärr – öka avståndet, få upp energi, kör belöning bakom. Öva andra skiften inne, befäst dem på nära avstånd.

Rent generellt bör jag jobba mer med externbelöning, gärna godis. Gärna fler kedjor och framför allt nya miljöer och nya störningar.  Ska försöka ta med konerna i bilen så vi kan köra lite rutan så fort vi åker någonstans. Det är nog dags att lägga på banden också så de inte blir konstiga sen. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *