Kvällsträning med Heléne

Idag var vi hos Heléne och fick hjälp med lydnadsträningen. Det var väldigt bra och kändes inspirerande! Polka var duktig men lite väl frenetisk kring belöningarna och lyckades riva mig på armen när jag skulle belöna uppsättandena i fjärren. Vi fick massor av bra tips! Det är så härligt att träffa människor som kan flera olika metod att jobba med ett moment och som är duktiga på att läsa min hund. Detta var ett sådant pass som gav flera “aha!” och “ja, såklart!”. En sådan sak var varför andra skicket till rutan alltid blir sämre, det förklarade Heléne med att då tycker hunden att den vet vad som kommer och kan “fuska”. Lösningen är helt enkelt att inte göra två skick efter varandra på samma sida eller flytta rutan. Det är alltså inte ett helt ovanligt problem som inte betyder att nästa “första-skick” kommer bli dåligt som jag varit rädd för. Det var väldigt skönt att få det konstaterat, rutan för klass 2 är därmed klassad som tävlingsklar! 😀

Apportering med tugg – här tycker Heléne att vi är på rätt väg men att jag även ska lägga in stödbelöning i kedjor. Detta var nästa: “ja, såklart!” eftersom jag aldrig reflekterat över att lägga in belöning under en kedja! Det är klart att det är ett bra sätt att bygga ihop moment! Nästa problem är att hon lyfter tassen i avlämnandet och det kan vi öva framifrån istället för att lägga in osäkerhet i fotposition.

Sen är det fjärren som vi sliter med. Vi konstaterade att vår nuvarande fjärr funkar på 3 m avstånd men inte alls på 5 m. Intressant att två meter extra ska vara så svårt! Hur som helst, jag ska tänka på min belöning så den är avpassad till vad jag vill ha för beteende, d.v.s. högt i sittandet och lågt i läggandet – båda med min kropp nära henne annars kommer hon vilja sträcka sig mot mig. Gärna le bekräftande mot henne när hon gör rätt, lugnt och tryggt men med aktiva belöningar mellanåt. Arbeta ibland med target eller hinder för att få henne att inte tänka så mycket framåt. Gör tävlingsmässig fjärr på 3 m och lägg in enstaka skiften på längre avstånd när hon är väl förberedd. Belöna första skiftet massor eftersom det troligtvis kommer hjälpa henne med resterande skiften. Här fick jag även tipset att lära in ett back-sitt och back-ligg, d.v.s. lära henne backa och direkt in i ett läggande/sättande. Detta kan sedan läggas in i fjärren för att tydliggöra skiftena. Kul idé! Och äntligen lite ny inlärning!

Lägganden – här konstaterade vi att jag nog fuskat och godkänt armbågar som nästan varit i marken. Hon har blivit bättre men inte tillräckligt enligt Heléne. Läggandena i fotposition kan jag jobba med genom att lägga henne framför mig i 90 graders vinkel och därefter rotera sakta in i fotposition med belöning på marken framför henne.

Vi pratade också om hur viktigt det är att minska skillnaderna mellan tävling och träning. Vi ska försöka att ofta träna på att gå in på nya planer, gå ett litet fritt följ och belöna. Polka vill gärna ha koll på planen så det är nog rätt viktig övning för henne. En bra grej kan nog vara att lägga ut lite föremål för att utmana henne lite efterhand. Ett till tips var att i kedjor belöna upp raka sättanden eftersom vi har lite sneda sättanden i kedjorna. Ett himla bra träningstillfälle!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *