Träningstävling i regn

Igår åkte vi i alla fall till Söderköping på träningstävling trots att väderprognosen sa regn. Det var en väldigt trevlig tävling med bra domare och bra stämning! Vi fick startnummer två och det var fint väder men lite blött i marken efter tidigare regn. Platsen gick bra, hon låg superfint första delen, sen kom lite nos, och när det nästan var slut vippade hon över lite på sidan. Hmm, mer träning av plats. På uppvärmningen började det ösregna, verkligen ösregn! Polka tyckte det var mycket obehagligt och såg ut att lida genom träningen. Hon var starkt ovillig att lägga sig  och led av att behöva ligga kvar. Jag försökte köra glada belöningar och låtsas att det inte regnade. Massor av korv fick hon men roligt hade hon inte. När vi sen skulle in blev det en paus eftersom domarna ville fixa jackor och det blev ett litet onödigt extra avbräck. Det hade i alla fall slutat ösregna och regnade mindre. Hon var inte på sitt bästa humör och kändes disträ genom hela programmet. Fria följet hade sina fina bitar men mest var det rätt dåligt. Vi ett tillfälle lämnade hon faktiskt min sida för att gå och kolla på något, det har aldrig hänt förut! Himla tråkigt fritt följ men jag försökte peppa henne så gott det gick mellan momenten. Läggandet under gång fick en fin start med ett supertrevligt följ men hon ville inte lägga sig så jag fick ta till hand och dubbelkommando. Då låg hon fint och uppsittet blev fint! Inkallningen så satt hon inte kvar ordentligt när jag lämnade henne och när jag vände upp låg hon ner! Mycket underligt, det har heller aldrig hänt. Inkallningen blev bra men ingången var lite väl långt ifrån. På vägen till rutan förberedde jag henne och hon tittade fint på rutan, men när tävlingsledaren bad mig kommendera hade hon uppmärksamheten på annat håll. Hon sprang i alla fall mot rutan men svängde av och sprang ur den åt höger innan jag hann säga stanna. Då kommenderade jag rutan igen och då sökte hon sig inåt mot mitten igen och när hon var inne i rutan kunde jag kommendera stanna varpå hon gjorde ett superfint ställande! Helt ok, även om jag kunde varit utan förvirringen innan. Apporteringen gjorde hon fint ut, galopp in men avlämningen var allt annat än bra. Hon satte sig långt ifrån och tuggade massor. Hoppet gick fint, inga problem utöver att ingången blev lite väl långt ifrån. Fjärren blev knappast bra, vårt svagaste moment och dessutom var Polka inte i form för dagen. Hon la sig halvdant med hjälp av dk i fotposition, uppsittet funkade fint, läggandet krävde dubbelkommando. Efter detta gick vi av banan och belönade massor med boll och godis. Då var hon mycket mer med och hade roligt. Jag tror att upplevelsen kan göra att hon får en bättre relation till att träna i regn och om man kämpar på kommer det något roligt i slutet. Efter tävlingen gick vi in på planen igen och gick lite fritt följ och då gick hon såklart kanonbra. Det är svårt att veta hur mycket det var regnet eller vår tävlingsovana som orsakade alla felen. Vi fick i och för sig bra kommentarer om helheten och en del höga betyg men vi kan såklart mycket bättre. Det är lite segt att det gick så dåligt. Vi har tränat så mycket men ändå går det inte bra. Samtidigt vet jag att vi inte har tränat tillräckligt på tävlingssituationer, nya planer och i regn så det går att förklara men ändå känns det jobbigt. Och det är ok att det känns lite jobbigt, det vore konstigt om det inte gjorde det men tanke på hur mycket tid och pengar vi lägger på hundträningen. Det som däremot inte är ok är att jag ibland vill hänga upp mig på att det går dåligt och vad det betyder på sikt. En dålig prestation betyder inget i längden, skulle det upprepas varje gång trots att vi skulle kämpa med delarna skulle det vara ok att oroa sig. Men där är vi inte än, på långa vägar! Det gick däremot väldigt bra för husse och Sookie vilket var jättekul! Hon skötte sig super på allt utom platsen där hon rörde sig en lite bit. 

Nu ska vi ha fokus på kortare kedjor och kedjor med belöning i. I kedjorna ska jag ofta belöna position i ingångarna och bra hållande av apporten. Vi ska testa olika planer och träna mer tävlingslikt. Min plan för träning i regn är att ofta gå ut och köra glada moment i regn, typ apportering, fartmoment på bra underlag, kanske lite vattenapportering? Mellan momenten tänker jag att vi kan göra några lägganden så blir belöningen att få springa efter en dummy. Efter ett tag kan vi börja lägga in långsammare moment när fartmomenten funkar. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *