Post tävlingspost

Igår tävlade vi för första gången lydnadsklass 2 i Boxholm i blandat väder, blandat regn och uppehåll under dagen. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om vår start, vi fick visserligen  165 p, ett förstapris och en andraplacering men känslan var nog inte så som jag vill. Platsen gick bra, hon låg still men vippade lite vid ca 2 min men ingen stor grej. När det var vår tur hann vi inte värma upp så mycket eftersom ekipaget före oss bröt tidigt. Ingången på plan var bra! Hon var med och engagerad, vi ställde upp för fria följet och därefter gick det sämre. Första sträckan började hon gå före mig längre och längre och sen tappade hon intresset för mig. Hon följde mig visserligen men väldigt lite kontakt och i en sträcka höll hon på att gå iväg på annat håll. Vet verkligen inte vad som händer i vårt fria följ på tävling, hon är liksom inte intresserad. Sen kom läggandet under gång som faktiskt blev rätt bra. Hon la sig visserligen sakta men hon gjorde det bra och låg kvar fint och gjorde ett superbra uppsitt. Inkallningen gjorde hon bra utöver att hon tappar fokus på mig i lämnandet. Rutan låg långt bort och vi fick en tråkig transportsträcka där jag tappade henne rätt mycket och hon började nosa. Jag förberedde rutan bra och hon sprang fint men gick utanför rutan bakåt vänster och började sen nosa. Hon tog några steg in i rutan och fortsatte nosa men hon var ju i alla fall i rutan. Tydligen hade många hundar nosat där så vi fick en åtta för momentet men jag är tveksam till att vi egentligen förtjänande det. Sen återigen en lång transport där jag halvsprang för att få med henne bättre och det funkade kanske lite bättre. Apporteringen blev bara konstig, hon missuppfattade apporten för min belöningshand eftersom jag har belönat bakom ryggen en del och sen när hon skulle plocka upp apporten började hon nosa och avlämningen blev allt annat än bra. Apporteringen som annars är ett enkelt moment för oss förutom tugget… Hoppet är inte så mycket att säga något om, det gick bra! Under transporten till fjärren gick hon två meter för att hälsa på tävlingsledaren men gjorde sen en rätt bra fjärr utan dubbelkommandon! Hon la sig rätt rakt i fotposition och låg kvar i uppsittet väldigt bra. Många fina detaljer där och dessutom funkade fjärren väldigt bra! Problemet är väl mest att jag inte tycker hon är så engagerad och att hon känns osäker i situationen. 

Hon ser ju glad ut men inte helt engagerad och vill kolla runt och nosar. Svårt att jobba med då vi inte har detta problem på träning. Vi måste träna mer tävlingslikt med kommenderingar, ingång på plan med lite längre fritt följ än bara några steg, mer och längre länkningar och häftigare belöningar. Vi ska tävla igen på söndag och jag vet inte hur jag ska tänka till dess. Jag tror jag ska fokusera på transporter och fritt följ samt kedjor. Det ser ju inte dåligt ut men slarvigt. Om vi belönar upp transporterna kanske engagemanget kommer även i momenten. Vi fick ju ett förstapris så jag ska försöka att inte tänka så negativt om det. Vi klarade oss genom ett helt program och avslutade med att klara vårt svåraste moment väldigt bra! Och läggandena har varit tunga och fina om man jämför med hur de har sett ut. 

Idag blir det vilodag, hade tänkt lägga ett spår åt henne men känner att jag är för trött och att hon nog också behöver vila lite. I morgon åker vi till brukshundsklubben och då tänkte jag köra ett uppletande, platsliggning med dold förare, detaljträna framåtsändande, kryp, tungapport, och följ. I kedjor ska jag göra fritt följ, apportering, läggande under gång, rutan, inkallning där jag kallar in på vägen bort och fjärr. I belöningarna kan jag lägga in några hopp med bollbelöning på vägen ut för att få ut positionen från hindret. 

På tisdag blir det sök, på onsdag är jag iväg på kvällen så vi får se om det blir något tränat. Torsdag blir det spår, fredag träning på bruks med Matilda. Lördag kanske jag lägger ett spår åt Polka igen och kör lite enkel lydnadsträning och på söndag är det tävling i Motala. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *