Tävlingsträning del 1

Idag var vi i Skänninge och tävlingstränade tillsammans med Lene. Det var väldigt nyttigt och jag fick nya tankar kring hur jag ska hantera vår osäkerhet på plan. Först körde vi gruppmoment som gick bra, hon nosade lite så det behöver vi fortsätta att jobba med. Det mest intressant kom sen på momentträningen. Vi hade satt ut störning med koner, en ruta och det gick lite folk utanför planen. Lene kommenderade oss i ett fritt följ med mycket svängar. Som vanligt tappade jag henne rätt snabbt men då vände jag och gick andra hållet. När hon smet ifrån mig petade jag även på henne och sa ifrån lite. Jag vet inte om det påverkade men sen under resterande följet gick hon och bet mig i armen mellan åt. Hon är så het i dessa situationer så numera måste jag lugna henne istället för att belöna upp mellan momenten. Lene tipsade om att jag tittar lite mycket på henne och att jag går lite för snabbt i svängarna. Sen körde vi ett skall men då gnällde hon i tystnaden så vi började om och då gjorde hon det bra och brydde sig inte om kommenderingen från Lene. Efter det gjorde vi ett kryp som gick rätt bra, hon tappar position men kröp fint och gjorde en bra halt. Därefter en inkallning med ställande där Daniel belönade ställande med att kasta boll i mitt stanna-kommando. Överlag blev det en bra träning och det känns bra att kunna komma åt problemen vi får på tävling även på träning. Vi körde lite följ och en inkallning med ställande efter och de funkade väldigt bra.

Vi ska fortsätta jobba med att klara ingång på plan samt kommendering av följ och jag ska hjälpa henne att hålla ihop lite bättre. Hon är så het numera så jag behöver läsa henne lite mer och inte busa upp henne mellan momenten utan berömma lugnt och sen transportera till nästa moment. Sen behöver vi träna mer med olika typer av störning och jag ska försöka hitta nya miljöer att träna i. Så vårt fokus nu är på:

  1. Ingång på plan och följ med kommendering där jag strukturerar upp henne lite mer och inte tillåter felbeteenden.
  2. Träna med belöning i störningsmiljöer, detta inkluderar även föremål på plan såsom lådor mm.
  3. Hitta rätt sinnesstämning och jobba med att sänka energin (omvänt lockande, lägganden med vänta)
  4. Ordentliga transporter som belönas och jag ska vara mer tydlig med vad jag vill att hon ska göra

Med detta i fokus hoppas jag att vi ska kunna komma vidare och starta på en söktävling senare i höst. Det kräver att även söket fungerar och där behöver jag jobba med kondition och transporterna. Imorgon kan vi jobba på 1, 2 och 4 när vi åker och tränar på brukshundsklubben. Då ska vi nog även fokusera en del på framåtsändandet som är det enda moment som inte funkar i dagsläget på träning i brukslydnaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *