Träning med nya ögon

I lördags var vi iväg på welsh-KM och då passade jag och Polka på att träna på nya planer och i söndags var det tävlingsträning med lydnadsgruppen. Det jag tar med mig från dessa träningar är att jag måste skapa mer glädje i att gå nära mig, vänja henne vid nya planer och situationer samt ljud. Bygga självförtroende helt enkelt. Igår var vi och tränade på brukshundsklubben och fick lite hjälp av Kinna. Det var så himla bra att få lite nya ögon, speciellt av någon som har labbe och tränar bruks (och dessutom är väldigt duktig!). Vi tränade starter och att gå fot med kommendering, det gick faktiskt riktigt bra! Jag busade och belönade massor vilket gjorde att positionen blev sådär men med hjälp av lite vänstersvängar blev det rätt bra ändå. Hon verkade tycka det var kul förutom när jag råkade kasta leksaken i huvudet på henne, då blev hon väldigt olycklig och jag fick väldigt dåligt samvete… Men vi busade direkt efter och jag belönade massor så det gick nog över men usch vad jag kände mig som en hemsk människa efter… Hon verkar vara ganska duktig på att komma igen efter sådana misslyckanden för jag märkte inget på henne sen men jag kan tänka mig att det nog ligger kvar och om det återupprepas liknande så kan det nog få konsekvenser på sikt. Ska vara mer försiktig i mitt kastande i framtiden!!! Hur som helst, vi fick massor av bra tips kring övriga moment.

Tungapporten ska jag fortsätta med så som jag gjort men tänka på att kampa mer med apporten, inte låta henne hoppa på mig mellan kampandet och apporterandet för att få till lite fokus och sen hetsa henne lite mer. Se till att lägga apporten så den inte kan rulla så lätt och ta korta steg bakåt när hon lämnar av den och träna ingångarna separat.

Framåtsändandet: här jag ska tänka till lite. En viktig sak jag inte gjort så mycket tidigare är att alltid gå sträckan innan vi tränar momentet för att skapa ett riktningsmärke. Kinna tyckte jag skulle använda blompinne istället för target men jag ska fundera vidare lite på det. Kanske fortsätter jag med target men då behöver jag jobba mer utan den för att inte fastna med den. Inkallning med ställande kan jag tänka mer på att behålla ställandet längre tid och berömma, variera avståndet på ställande och köra mer med osynlig belöning.

Kryp: Vi ska börja med att träna in svängar och backande hemma för att få ner tempot och få bättre position. Lugn träning med mindre godis belöning. Vi gjorde även ett skall men där klumpade jag mig och lät henne vänta för länge i första väntan så hon gnällde till lite, till nästa gång ska vi enbart vänta 5 sek innan jag belönar. Skallet blev bra, jag gjorde ett kort skall med 5 skall men hon höll positionen fint.

Idag blir det sök och på torsdag lydnadskurs. När vi hinner ska vi träna platsliggningmoment (nedläggande, godis framför för att skapa spänning, att kunna gå bakom och ordförståelse), vändningar i kryp, glädje i fotgående, framåtkommando med vänta och verkligen befästa vänta-kommandot.

polka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *