Motivation

Jag har funderat på motivation och vad som motiverar mig och min hund i träningen. Just nu har vi inte så mycket motivation. Jag ligger lite lågt i allmänhet. Efter mycket jobb så är jag nog lite trött. Vi var och tränade i lördags tillsammans med en ny bruksträningsgrupp. Ny plats och nya människor gjorde det lite svårt och dessutom har vi inte tränat så mycket på senaste tid. Det gick ok ändå. Lite ingångar på plan och transporter som jag belönade. En kedja med ett kort följ där hon tappar en del tyvärr men hänger med. Det här är kanske ett tecken på att vi inte har tränat så mycket och att vi verkligen måste fortsätta med träningen på nya platser runt nya människor. Sen gjorde vi en stadgeövning där hon flyttade fram en bit, d.v.s. vi måste träna mer på detta också. Däremot satt hon sen fint i inkallningen. Hon sprang dessutom fint och hade ingen tanke på att stanna. Därefter gjorde vi ett skall på en pall och hon skällde bra, flyttade lite i sidled och skällde en gång i andra tystnaden. Till sist gjorde vi en tungapportering som gick sådär. Hon plockar upp den dåligt, bär bra och blev glad i avlämningen när jag plockade fram godisburken så något gick bra även där. Sen gjorde vi lite transporter och läggande under störning som jag belönade upp. Trevlig träning som kunde gått bättre. Jag hade tänkt träna lite igår också men det blev inte av. Igår var en dålig dag i allmänhet så att motivationen inte låg på topp var kanske inte konstigt. Att det dessutom inte gick så bra i lördags sänkte motivationen.

Det som faktiskt motiverar mig är när det går framåt. När det känns som jag vet vad jag håller på med och att det går i rätt riktning. Jag blir också motiverad av kurser och tävlingar. Väldigt motiverad av kurser! Det är nog något av det roligaste jag vet! Tyvärr är det lite för dyrt för att vara en alltför stor hobby. Tävlingar är också motiverande, eller i alla fall skapar det hållpunkter som i sig är motiverande. Jag har tänkt att kanske jobba lite mer med hållpunkter som inte är tävlingar för att skapa mer struktur och motivation. I slutet av november har vi en tävlingskurs inplanerad och då ska vi köra några moment. Det jag skulle vilja göra då är: Följ, treans ruta, inkallning med ställande, sättande under gång, vittring och fjärr. Hoppapport och metallapport tror jag ska lösa sig så de behöver vi kanske inte göra i kursen. För att komma framåt i dessa moment behöver vi:

Ingångar på plan och transporter – jobba vidare i nya miljöer!

Följ – uthållighet och mer störningsträning, jobba vidare med position.

Rutan – få ut avstånd och få stadga i rutan. Jobba med stadga separat och skick till rutan med bollkast på stanna-kommandot.

Inkallning med ställande – köra hela inkallningar samt ställanden separat. Träna stadga med störning!

Vittring – befästa momentrutiner och få till bra analys. Börja träna på att jag vänder mig om men att hon har fokus framåt.

Fjärr – få ut avstånd, jobba med target och belöning bakom.

Hmm det är ganska många saker att jobba med, utöver brukslydnaden… Sånt här är INTE motiverande. Att inse att det är så mycket jobb kvar för att bara ens nå ett delmål. Jag bör bryta ned det här i mindre delar så det blir lite mer hanterbart. Idag blir det lydnad på brukshundsklubben, då kommer vi öva:

Följ, ingångar på plan, kommendering om möjligt. Störningsträning.

Inkallning med belöna stadga. Rak inkallning. Skicka till godisskål, stanna på vägen tillbaka med bollbelöning.

Framåtsändande, öva övergångar samt saktagående.

Ruta – först stadga, sen skicka på avstånd.

Vittring – leta pinne

Fjärr på target med längre avstånd, belöning bakom.

Kedja med ingång på plan, inkallning, ruta, fjärr.

Vi får se hur mycket vi hinner med. Det känns lite roligare att ha ett planerat upplägg än att köra samma sak som alltid på måndagsträningarna. Sen får vi se hur vi gör med tungapporteringen och krypet, vi behöver ha lite nya träningssätt där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *