Tävlingsmässig kommunikation

I helgen var vi på kurs i Motala med Ditte och Heléne. En mycket trevlig kurs som gav härlig feedback. Vi gjorde en kedja med fyra moment som filmades på fredagen och sen analyserade vi filmerna på lördagen. Vi gjorde ett kort fritt följ, sättande under gång, inkallning med ställande samt hoppapport. Följet gick sådär, men bättre än det har gjort på tävling senaste tiden, sättandet blev lite sent med ok, inkallningen funkade bra och ställandet var helt ok. Hoppapport gick bra, hon hade lite svårt att plocka upp apporten så det blev lite tugg i ingången men ändå helt ok. Jag hade tänkt hjälpa henne i ingången men det missade jag tyvärr så det blev lite onödigt mycket tugg.

Fick mycket bra feedback och bra tips om hur jag ska hantera transporterna för att hitta bra sinnesstämning. Min strategi är nu att göra en socialbelöning, sen sätta henne ner och samla upp oss lite och sen peppa henne under transporten till nästa moment. Vi testade det dagen efter och det funkade bra. Så här såg det ut:

Hon går in med apporten på fel sida i apporteringen men vi har ju lite problem med apporteringarna när det är tävling så vi behöver befästa ingången lite bättre även under störning. Mycket annat bra kom upp under kursens diskussioner, bland annat frustration över att hundträningen inte alltid går framåt utan ibland bakåt. Flera av deltagarna hade lite problem med ljud på sina hundar och det var intressant att se hur man kunde tolka detta och jobba med det. Mycket handlade om att skapa trygghet och förståelse för vad som kommer hända. Väldigt värdefullt för oss som nybörjare att se de problem som kan komma när man går fort fram eller gör det svårt för hunden och hur vi kan jobba för att skapa trygghet och glädje. Jag fick flera positiva kommentarer för att jag är glad och lättsam med Polka och det kändes väldigt bra att höra. Det var också väldigt roligt att se Polka på filmen för hon var så glad och älskade att jobba med mig. Otroligt skönt att se den glädjen och självförtroendet hos henne. Sen blir hon ibland lite osäker i olika situationer men hon klarar av det bra och vi hittar tillbaka till varandra snabbt. Något annat jag fick med mig var att anledningen till att det inte går bra på tävling oftast handlar om att ekipaget är otillräckligt förberedda. Antingen genom för lite störningsträning eller genom för låg förståelse för momenten. Jag ska börja jobba mer med störning i momenten när jag känner att de börjar bli stabila istället för att bara gå vidare. Vi ska även ta in mer tävlingsmässiga moment på träning, d.v.s. byta planer under träningen, ha mer kommendering, nya planer, nya människor, störningar från andra hundar och människor, ha mer saker på planen som störning (t.ex. matskålar!), mer kedjor med riktiga transporter.

Jag börjar även hitta bra övningar för uppvärmning för Polka. Jag tror en kombination mellan enkla och energiska övningar och fokusövningar. Bra övningar: kasta godis framåt, vända och sen belöna in i fotposition, fokus-övning med omvänt lockande från höger hand, vänstersvängar, hålla-övningar, sättande under bakåtmarsch.

Vi ska försöka få till lite träning idag och då ska vi göra:

  • Uppvärmning utanför plan -> ingång på plan
  • Fotgående
  • Sättande under gång, med target
  • Skicka till target på långt avstånd, stadga på avstånd
  • Rutan med och utan target
  • Hålla och bära
  • Kedja med fotgående, inkallning, sättande under gång, hoppapport med omvänt lockande, rutan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *