Back to basic

Jag har återigen tänkt kring vårt fotgående. Det som är bra och dåligt och hur vi ska hantera det. Det som jag vill ska bli bättre:

 • Fokus/engagemang/trygghet
 • Uthållighet
 • Störningssäkerhet
 • Position närmare i sidled
 • Stabilare i sidled i position
 • Skuttar och nafsar i språng
 • Sidosteg, bak och vänster
 • Genar i vänstersvängar
 • Helt om halt

Det som ändå är ganska bra:

 • Hon hamnar sällan efter
 • Hon tappar aldrig helt
 • Följer bra i sakta marsch
 • Sidosteg höger och fram funkar
 • Högersväng funkar ok

Det stora problemet tycker jag är att hon inte har förstått momentet och inte älskar det på samma sätt som jag skulle vilja. Sookie har många delar som är mycket bättre än Polka och jag tror det finns en del bitar som vi kan lära oss av Sookies grundträning. Lösningen är helt enkelt att gå tillbaka till grunderna. Vi ska göra enkla grundövningar varje dag för att börja om med momentet. Vi har fått riktigt fina transporter och om vi kan få till dem så mycket bättre borde även samma sak gå med fotgåendet. Den första övningen vi ska göra är belöna sittande i fotposition. En grundövning som jag gjorde mycket med Sookie och som hon älskade och den la grunden till vårt fina följ. Denna övning ska vi göra varje dag, gärna i olika situationer. Därefter ska vi börja med ett steg där jag ska titta rakt fram och sen belöna direkt. Sen två steg o.s.v. Belöningsplaceringen är otroligt viktig i denna övning och ska placeras direkt ned från höften, näääääära benet. För Polka är det nog nyttigt att blanda med lite lek för att få lagom energinivå, då är nog placeringen lämplig på andra sidan med ett “bus-kommando” istället för klick. Vi ska enbart köra dessa övningar ett tag och inte gå några långa följ så får vi se vad resultatet blir. Jag tänker mig lägga in ett nytt kommando för att särskilja detta från fot-kommandot som verkligen inte funkar idag. Kanske kan “följ” funka bra. Jag tänker mig även lägga in “lång(sam)” och “snabb”, samt “right” och “back” till sidostegen. Allt för att förbereda henne för vad som ska göras och skapa trygghet, trygghet och förväntan på belöning.

I nästa steg ska jag lägga in lite belöningar i svängarna, klossen till vänstersvängarna och snurra med belöning vid höger knä. Andra bra övningar är störningsövningar samt omvänt lockande övningar. Men nu är det tillbaka till grunden och sen får vi se hur det går. Men det känns kul att ha en plan för följet och jag är peppad på att ta tag i problemet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *