Årsberättelse 2014

Jag vägrar utvärdera förra året. Utvärdering känns som en värdering av vad vi har gjort och det tycker jag känns svårt, skrämmande och meningslöst. Jag vill istället fokusera på vad vi har gjort och vad vi har lärt oss utan att värdera. Jag vill skriva en berättelse om vårt år och få en känsla för allt vi har åstadkommit. Det tror jag är mer hjälpsamt för vår utveckling.

polka

När Polka kom till oss tränade vi bara bruks, men det var ganska mycket bruksträning i olika former. Vi gick spår, tränade sök och brukslydnad. Vissa saker var svåra, så som framåtsändandet, medan fria följet kändes som att det utvecklades. Det som hände av vikt under första delen av förra året var att vi bestämde att jag skulle träna Polka medan husse skulle träna Sookie samt att jag började fundera kring hur jag ville träna henne. I februari var jag på en seminarieserie med Siv Svendsen vilket gav väldigt mycket inspiration och jag började leka mer med Polka i träningen. I april började jag gå en lydnadskurs hos Ditte, vår första kurs tillsammans. Vi var ganska mycket nybörjare vad gäller tävlingslydnaden och jag upptäckte hur mycket som måste till för att få hela lydnaden att funka. Jag fick en helt ny träningsgrupp genom torsdagsgruppen och hittade ett sätt att träna som helt passade mig och Polka! I maj tävlade vi tre gånger, två lydnadsklass 1 och en högre klass sök. Tävlingarna visade på våra svagheter men gick relativt bra. Jag började få insikt i att Polka lätt blir osäker i olika miljöer och att vårt fria följ inte riktigt alltid funkade så bra som jag ville.

Under sommaren var vi först iväg på ett lydnadsläger i Värmland där Polka fick mycket beröm och jag lärde mig vikten av att kedja mer i träningen. I juli fick vi genom en reservplats vara med på lydnadskursen med Heléne och Ditte och lärde oss massor! Vi jobbade med lägganden via target och insåg att det krävs många repetitioner för att ändra invanda beteenden… Under sommaren tränade vi ganska mycket lydnad och började jobba mer aktivt med Polkas position i fria följet. Det fick inte riktigt önskad effekt i alla sammanhang och vårt tävlingsmässiga fria följ föll i bitar. Däremot började äntligen rutan sitta vilket visade sig under vår privatträning med Heléne en augustikväll. I september tävlade vi tre gånger, två lydnadsklass 2 och en högre klass spår. Återigen visade det sig att Polka upplevde situationerna som lite jobbiga och det blev mycket slarv i momenten. Trots detta fick vi ett förstapris och ett andrapris och två placeringar. Vårt fria följ fortsatte vara en sorglig historia och jag började tycka att jag förstört hennes vettiga följ som hon hade när vi tog över henne.

Vi gjorde en spårtävling som jag var väldigt nervös inför eftersom spårandet verkligen inte hade funkat veckorna före tävlingen. Spåret gick jättebra och uppletandet var i princip perfekt, däremot funkade lydnaden inte alls. Nu inser jag att vi inte tävlingstränat tillräckligt och lägger ned tävlandet resten av året. Under hela hösten går vi lydnadskurs hos Ditte och blir mer och mer samspelta. Vi går även en kurs hos Heléne hos henne och lär oss våga lita på det vi redan påbörjat. Jag lär mig massor av att se våra transporter på film på kursen och börjar tänka annorlunda när vi rör oss mellan momenten. Vi tävlingstränar mer på olika planer och i november går vi en kurs i tävlingsmässig kommunikation vilket ger massor av värdefull information. Bland annat ser jag resultatet av all tid vi har lagt på transporter och att ha kul på tävlingsplan. Polka är supertaggad och blir mycket mindre påverkad än hon varit tidigare. Vårt fria följ funkar fortfarande dåligt men jag får lite mer förståelse för var som är problemet: eftersom jag ändrat så mycket i mitt sätt att jobba med det har hon tappat förståelse för vad momentet går ut på. Hennes fria följ från våra första tävlingar hade inte räckt i lydnaden därför har jag inte förstört det, bara inte nått ändå hem utan gått lite avvägar och förvirrat henne.

I december börjar vi en ny kampanj för vårt följ, jag döper om det och börjar om från början med hjälp av omvänt lockande och att gå nära väggar för att få undvika att hon plogar. Vi tränar en del inomhus i Högby och i Linghem tillsammans med olika träningsvänner. Polka börjar löpa och blir lite tröttare men är ändå träningsvillig. Vi avslutar året med ganska mycket tid för träning och upptäcker att fjärren faktiskt börjar funka vettigt i alla skiften. I söket har även hanteringen av figgarna samt transporterna blivit bättre, även om de fortfarande kräver en del jobb.

De viktigaste lärdomarna jag tar med mig från detta året är att jag har hittat ett träningssätt som funkar för mig och Polka, något som är otroligt värdefullt! Likaså har jag hittat bra träningsvänner, både runt Linköping och i Motala. Jag har lärt mig vikten av att arbeta med kedjor och tävlingsträna och faktiskt kunnat se lite framsteg. Minst lika viktigt har jag lärt mig att generellt kräver momenten mer repetitioner än vad jag tror för att vara stabila. Vi har dessutom blivit uppflyttade till klass 3 i lydnaden samt gjort två godkända resultat i högre klass. För att vara vårt första år tillsammans måste jag nog ändå vara nöjd. Det viktigaste under året som har gått är att jag har haft en otrolig träningskamrat som fått vara frisk och vi har haft många roliga pass tillsammans! Finaste Polka, jag ser fram mot ytterligare ett spännande år tillsammans!

10891931_10152637695148237_2155073295969556412_n

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *