Bruks-inspiration

På nyårsafton tränade vi sök med ett nytt sökgäng i skogarna bakom oss. Det var ett trevligt gäng och en trevlig träning. Polka fick fyra figgar i alla fyra hörnen på rutan. Första hörnet var riktigt svårt, alla hundarna hade lite svårt att komma ändå ner i hörnet så det blev en bra övning. Polka gick inte riktigt ändå ned direkt i skicket men fick upp spår på figgen och tog sig ned i hörnet. Inte helt optimalt att hon tog spåret men det viktiga är att hon tog hörnet och sökte även på första skicket. Andra skicket gick bättre och därefter gjorde hon bra skick även om hon är ute lite länge och söker. Vi körde med mjukost som belöning och det funkade riktigt bra. Jobbade med transporterna som vanligt och de funkar bättre och bättre. Sista figgen var svår att hitta och tydligen hade hon figgen i näsan när jag ropade på henne men hon fortsatte leta och tog tillslut sin egen rulle. Inte heller helt optimalt men det var kul att se att hon jobbar på och håller fokus på uppgiften även när jag ropar. Generellt sett mycket bra jobbat och hon hittade alla figgarna på ett mycket bra sätt. Lite jobb kvar med transporterna men det var skönt att se att en 200 m ruta inte var något problem. Jag fick positiv feedback av de andra deltagarna och de tyckte jag skulle ut och tävla, det gav lite inspiration att träna brukslydnad.

10896941_10152650450163237_8763482336280768027_n

Som sagt, inspirationen kom och idag när Polka var rastlös tog jag godis, leksaker och en pall och gick till paddocken. Vi körde mest framåtsändande och skall. Framåtsändandet är ett skit-moment.. Vi har framåt-kommandot och ett bra saktagående men kan inte lägga ihop delarna. Så det var detta som vi tränade och det gick tillslut bra även om många försök inte funkade särskilt bra. Som det är nu felar jag henne när hon springer för fort i saktagåendet efter vändningen efter mitt vänta-kommandot vilket funkar ibland. Vi fick till några vändningar men fler dåliga. Jag ska fortsätta testa detta sätt för vi fick faktiskt till några vändningar som funkade. Det kanske kan gå.

Vi körde skall på pall med omvänt lockande. Det gick lite blandat men till slut fick jag några skall som var ordentligt fasta på marken så jag tror det kan funka bra. Jag tror det är viktigt att vi kör detta på pall och att jag står framför ett tag för att få till rutinerna ordentligt. I och med det omvända lockandet blir det tydligt för henne vad jag är ute efter. Sen gick vi hem och körde tungapportering och jag tror faktiskt att jag hittade nya lösningar för det momentet! Nästan alla apporteringar var suveräna! Lösningen har faktiskt ett namn: Bozita lax våtfoder!

480g_box_lax_large

Polka älskade denna och efter varje apportering fick hon sticka ned nosen och smaka av maten en kort stund. Efter detta sprang hon snabbt och hämtade glatt tungapporten. Hon såg till och med glad och förväntansfull ut i avlämningen så jag tror detta kan vara lösningen på oviljan mot tungapporten. Nu har vi framför allt krypet och inkallning med ställande på långt avstånd som behöver jobb. Utöver fria följet då… Men det jobbar vi redan på och jag tror vi har en lösning där så nu är det bara att jobba vidare. Krypet behöver fortfarande tänkas om. Det kanske inte är omöjligt att få till någon vettig tävling redan i vår om vi kämpar på med momenten och får till en helhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *