Knäck

Ibland går det inte framåt. Alls. Det känns som inget som ska funka funkar. Självförtroendet är känns knäckt. Utan att det egentligen går dåligt går det inte heller bra. Idag var jag och Polka och tränade på ett nytt ställe. Vi hittade en fotbollsplan med lite störning från bilar och gångtrafikanter en bit bort. Det var kallt (säkert -5 eller -6 grader) och frost i gräset. Vi körde lite kontaktövningar först vilket gick bra. Sen gick vi över till följet och det var lite blandat resultat. Ibland går hon fint men ibland faller hon tillbaka i gamla vanor. Jag tror jag behöver gå lite försiktigt fram och verkligen köra med ett ordentligt omvänt lockande ett tag. Problemet blir att jag inte vill gå och stirra på henne. Efter detta körde vi vittringsövningar i högt gräs vilka gick bra förutom att Polka var rädd för lådan med pinnar. Kanske är hon extra känslig just nu? Häromdagen blev hon rädd för mig när jag rättade till kopplet och hon var rädd för en postlåda en annan promenad.

Hur som helst, vi körde lite fjärr vilket inte gick så bra. Sen körde vi rutan vilket inte gick så bra. Och stadgeövningar som gick ok. Sen körde vi en kedja som inte heller gick så bra.  Det var tråkigt. Eller snarare motigt. Jag blev inte arg/sur/ledsen utan hittade hela tiden lösningar och gjorde det lättare för henne men det är mer känslan av att: “kom igen, det här borde vi verkligen fixa!” som är jobbig. Kedjan vi gjorde var en kort typ klass 2-kedja. Ok, så här gick det: Vi gjorde ett kort följ. Hon tappade position men hängde på och tyckte inte det var jobbigt. Sen gjorde vi ett läggande under backande, men hon la sig inte ordentligt. Efter det blev det inkallning som funkade ok, lite snett sittande dock. Därefter blev det rutan och hon sprang fint till rutan men började sen nosa runt och jag fick ingen kontakt med henne förrän efter tredje försöket. Sen var det dags för fjärren och den funkade inte alls. Hon ville helt enkelt inte lägga sig utan jag fick tjata ned henne och hon ställde sig istället för ett sättande. Efter det körde vi lite fjärr-träning och fick några snygga uppsitt och lägganden men jag behövde verkligen hetsa henne. Jag vet inte, det kanske var underlaget som gjorde det. Hon är känslig för kyla och väta så det var väl inte optimalt. Dessutom på nytt ställe. Sist gjorde vi några vittringsövningar där jag la ut pinnar på planen och körde en väldigt momentlik vittringsövning som gick jättebra. Denna gång när jag körde kedjan berättade jag för henne innan att nu ska vi köra en kedja och sen belönade jag med kattmat på påse vilket var väldigt uppskattat. Tror jag ska fortsätta med det för att få lite roligare känsla i kedjorna. Något som också var trevligt var att hon tog alla mina sociala belöningar och kunde samla sig till transporter, även om dessa inte riktigt var helt perfekta.

Om vi utvärderar lite så var problemen lägganden och sättanden samt stanna-kommandot i rutan. Så dåliga lägganden som hon hade idag har vi inte sett på länge. Kanske var det framför allt kylan som gjorde det? Problemen i rutan är ju inte nya, samtidigt som de är relativt lätta att jobba med. Det som är tråkigt är väl att jag trodde att de var borta. Så vi behöver en plan. Just nu tänker jag att vi kör lite rutskick när jag får tid och då alltid belöna stanna- med antingen boll (typ 8 av 10ggr) eller stadge-övningar. Nästa träning sker antingen inomhus eller så kör jag inte moment som inkluderar lägganden. I vilket fall kanske det inte var så farligt som det kändes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *