Glömd träning

Är det tillåtet att ignorera ett träningspass? Att bara låtsas att det inte riktigt hände och gå vidare? Alla har ju dåliga träningspass, eller i alla fall mindre bra. Visst går det att lära sig av mindre bra träningspass också, det är bara inte roligt. Passet igår var inte bara dåligt, vi fick till en del bra saker. Det som var bra var följ längs vägg, följ med kommendering (och belöning), skick till rutan utanför kedjor, några ok sträckor med kryp längs vägg och apporteringar utan tugg och med fin attityd. Mycket störningsträning som jag tyckte hon klarade ok. Men. Kedjorna. Suck suck suck. Och lägganden. Skit. Och rädslor. Denna gång plockade jag med mig både trä och metallapporten från väskan och det lät lite vilket gjorde Polka osäker. Hela passet kändes osäkert i alla våra svåra moment, d.v.s. lägganden, kryp och alla moment i kedjor.

Det som händer är att vi får in osäkerheter som sen eskalerar till problem i alla typer av moment, men de märks mest i moment med lägganden. uthållighet eller avståndsarbete. Något som jag tror var försvårande igår är att underlaget var lite sticksigt vilket kan ha bidragit till att hon inte vill lägga sig och då får vi in dåliga känslor. Vi fick sämre lägganden än vi fått på väldigt länge vilket gjorde att jag blev less och även om jag ansträngde mig för att hon inte skulle märka det lär hon gjort det ändå. Därmed blev alla moment med lägganden dåliga och i vår kedja hade jag ett antal så det blev inte bra. I följet tappar hon dessutom position nästan hela tiden. Jag fattade inte att underlaget var ett problem förrän efter passet så det var svårt att göra något åt. Jag tror att den osäkerheten sen fortplantade sig och jag fick nosande i rutan och tugg på apporten. Fjärren gjorde vi inte eftersom hon inte ville lägga sig alls i fotposition. Vi avslutade med några inkallning med ställande som hon tycker är skitkul att göra i ridhuset eftersom det är så lätt att stanna i det mjuka underlaget. En bra avslutning med gott självförtroende men känslan hos mig förändrades inte.

Det känns så himla tråkigt att hon är så lättpåverkad och att det får så stor påverkan på oss. Jag undrar om hon dessutom är lite extra påverkad nu efter löpet. Ibland blir jag rädd att hon har ont någonstans men hon rör sig med en sån lätthet i alla rörelser och flyger runt i skogen. Hon visar ingen smärta någonstans så det mest rimliga är att hon är mentalt påverkad snarare än fysiskt. Det svåra är att veta hur vi ska gå vidare för att skapa självförtroende hos henne och trygghet i kedjor. Jag vet inte. Enklare moment spelar inte så stor roll eftersom hon hon gör stora missar i så enkla saker som inkallning. Det andra jag kan ändra är längden på kedjorna. Så från nu kör vi bara kedjor som är två moment långa innan någon slags belöning. Vi kan fortsätta med längre kedjor men de får inte bli svåra och hon ska aldrig behöva gå länge innan belöning. På så sätt kanske hon kan känna att kedjor blir enklare igen. Och träna mycket kommendering med belöning och på nya platser. Känner dock inte så mycket inspiration just nu, speciellt inte i det här vädret.

Körde ett kort pass i garaget ikväll. Jag hade bestämt att det skulle gå bra och anpassade träningen efter det. Det blev relativt bra följ, lite halvdant kryp, fina lägganden ur position och bra attityd genom hela passet. Fina fjärrskiften på matta. Helt ok träning. Imorgon blir det träning inne, fast på betonggolv. Får se hur det passar damen. Jag tänker fokusera på framåtsändandet, krypet och om tid finns kedjor. Vi hoppas på bra träning och bra input!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *