Förberedelser

Jag gillar att skriva, om det nu inte redan märkts i denna blogg. Detta inlägg kommer att handla om att tävla och vilka uppgifter jag har som förare under en tävling. Först i klass 2 och därefter i klass 3. Jag tänkte att gå genom mina uppgifter så jag har något annat att tänka på än att vara nervös när jag är på planen! Det är lika bra att öva på dem under träningen så de är naturliga för oss båda. Så vad händer på en tävling och hur ska jag hantera det?

Först har vi ingången på plan. Här ska jag se till att hon har en bra väg, hon ska inte behöva gå in i något eller själv behöva ta ansvar för att inte gå på något. Jag kan här se lite framåt men inte helt bort från henne. Min vänsterhand ska jag hålla på höften och prata uppmuntrande med henne för att få en bra känsla. Jag ska gå med tydliga steg med bra självförtroende. I plastliggningen ska jag förbereda henne genom att säga att nu ska vi ligga plats. Här ska jag även göra en momentförberedelse genom att ta handen bakom ryggen och hålla den litet utåt från kroppen så det blir som ett omvänt lockande. Innan jag går säger jag liggkvar och under tiden jag står och väntar ska jag se lugnt ut med händerna längs sidan och se nedåt framför henne. På vägen tillbaka kan jag efterhand som jag övat in det låtsas lägga ut en godis framför henne så hon ligger mer still även i uppsittet.

Till själva tävlingsmomenten sen gör jag en uppvärmning som består av en blandning av fokus och engagemangsövningar. Omvänt lockande och påbörja följ, backande med fokus, läggande under backande, läggande under gång och ingångar till position blandat med kasta godis-övningar. Även några skiften och en kortare inkallning. Försök att ta röra mig på hela uppvärmningsytan för att “ta in platsen” så den inte är läskig oavsett hur det ser ut. Läggande övningar med fokus framåt. Sen låtsas jag plocka på mig en behållare med supergott godis och hetsar henne lite på det så hon vet att det kommer sen.

Ingången är liknande den för platsliggningen men mer uppstyrd. Efter uppställningen gör jag en momentförberedelse som är att jag för handen bakom ryggen och säger till henne att nu ska vi göra ett följ. Ett uppmuntrande följ-kommando och sen går jag i rätt tempo och ser framåt. Innan alla svängar och halter ska jag sakta ned något. Samma sak om hon glider ur position och om hon tappar fokus helt ska jag lägga in ett nytt följ-kommando eller uppmärksamhetsljud. Jag ska le och eftersträva en bra känsla av flyt. Efter slutkommandot blir det socialbelöning och sen vill jag att hon ska sitta för att sen gå in i transportposition till nästa moment. I transporterna ska jag uppmuntra henne och ha lite koll att hon inte går ifrån mig, skulle hon börja tappa fokus ska jag springa en lite kort runda bort från henne och sen fortsätta. Inför inkallningen kan jag påminna henne om att sitta kvar och inför läggande under gång berättar jag att nu ska vi göra ett läggande. Apporteringen behöver ingen momentförberedelse men rutan förbereder jag genom att fråga var är rutan och gärna berömma när hon är rätt. Se till att hon sätter sig innan momentet börjar. Till första tävlingen ska jag peka ut rutan och hetsa henne att springa lite längre. Skulle hon inte stanna på första kommandot ger jag ett extra ganska snart efter. I rutan blir det socialbelöning och uppsamling. Hoppet behöver nog ingen förberedelse men vid fjärren säger jag att vi ska göra fjärr-fjärr och hetsar henne lite på det. I skiftena ska jag säga korta och snabba kommandon men ändå tydliga. Le och vara lugn och inte se på henne i uppsittet. Efter fjärren är det samma socialbelöning som vanligt och därefter transport ut och superbelöning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *