Kul och tråkig träning

Idag var vi så till ridhuset i närheten och tränade. Trevligt men litet ridhus med grusigt underlag. Bra med ny plats och vi fick till ett antal ingångar på plan som efterhand blev bra. Vi gjorde en platsliggning och konstaterar att hon lägger sig numera på mitt kommando även om inte armbågarna alltid är helt i. I ridhus syns det i alla fall lite mindre även om det såklart är något vi ska jobba vidare på. Hon nosade lite idag så resten av träningstiden kommer läggas på att få mer fokus oavsett underlag.

Sen gjorde vi ett antal uppställningar för fritt följ och de blev efterhand också ganska bra. Vi fick till ett lite längre följ i slutet med kommendering av D och det gick överraskande bra. Det jag ska tänka på är att använda mig av halvhalter för att se till att hon inte tappar position. Hellre det än att jag tappar henne. Även lägga in mer halvhalter innan vändningar. Det som var positivt idag är att hon hängde med bra i helt om halt vilket hon inte alltid gjort. Det blev en del apporteringar och där har jag upptäckt att hon får mindre tugg om jag använder en boll som omvänt lockande än godis. Bra att tänka på till vidare träning! Genom bollbelöningen blir hon mer aktiv och kanske även säkrare i momentet. Vi gjorde en del läggande under gång med varierande resultat. Det var nog här som träningen blev tråkig, i alla fall för mig. Ibland funkade de superbra och ibland åkte inte armbågarna ned alls. Hur kan jag jobba med läggande i position och belöna dem på ett bra sätt för att få till snabba lägganden hela vägen ned? Jag blir så oerhört frustrerad när de inte funkar. Jag tycker momentet är så himla tråkigt eftersom vi lagt så mycket tid på det. Trots allt försökte jag belöna bort min frustration och aldrig visa den för Polka men såklart hon känner av det lite. Vi körde även rutan och där springer hon fint men om det inte finns en synlig target springer hon inte hela vägen ut. Jag behöver få större värde av att vara i rutan med fokus på mig. Kanske lägga in massa belöning i rutan men även skicka till target och lägga in ställanden.

Vi gjorde även en del kedjor som gick ok. De kändes dock inte så roliga även om Polka utförde momenten på ett bra sätt. I veckan som kommer tänker jag mig att vi ska köra genom en hel lydnadsklass 2 men lägga in en hel del belöningar för att bara känna av hur programmet funkar. Vi kan även köra ett helt program för att se hur det skulle funka i en lugn miljö. Kanske kan passa för träning på tisdag?

Imorgon ska vi få till riktigt feel good-träning! Det kan jag nog fixa om jag tänker genom vilka moment jag vill jobba med och lägger upp en bra plan för att få dem roliga och inte lägger några prestationskrav på oss. Vi ska återigen träna ingångar på plan och uppställning. Denna gång tänker jag gå hela vägen in och ställa upp innan först belöningen kommer. Sen kör vi lägganden på matta, lägganden i position och lägganden under gång med belöning framför och bakom. Jag får se till att ta med två matskålar och testa hur det kommer funka. Kan bli en kul övning!

Rutan tänker jag lägga in fokus övningar i rutan med rolig belöning i rutan och skicka på olika avstånd. Här kan jag testa att lägga ut lite leksaker som störning. Vi ska även göra en övning som blir som att skicka till matskål men att jag lägger in ett ställande ibland och att det då blir superbelöning hos mig. För att lugna ned emellanåt ska jag göra lite fokusövningar genom transporter. Ska även göra en platsliggningsövningar med fokus på ett föremål under lite längre tid. Sen kan vi göra lite fjärr-övningar med belöningsdirigering. Enbart sitt och ligg för att förstärka dessa skiften. Hon gjorde faktiskt fina skiften idag men tidigare i veckan har hon haft problem med dessa. Ska försöka få lite hjälp med kommendering i följ om det blir tillfälle.

Jag har lite dåligt samvete för att brukslydnaden blir så lidande just nu. Det är nästan bara fokus på tävlingslydnaden. Samtidigt tänker jag att vi drar igång brukset ordentligt i mars med sökkurs och bruksfokus. Skallet går nog att få ordning på då, samma sak med tungapporten. Det som däremot kräver tid är framåtsändandet och krypet. Kryp har vi kört lite här hemma men för sällan. Det har dock redan börjat bli bättre. Kanske kan försöka lägga in bruksövningar minst en dag i veckan för att åstadkomma något på sikt i alla fall. Nu börjar det bli lite bättre underlag i skogen så nu kan vi även köra lite uppletande, det kommer hon gilla! Det kan vara något för måndag när vi inte har något annat inbokat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *