Träning och tävlingstankar

Idag var vi i ett nytt ridhus och tränade tillsammans med två träningskamrater. Vi fokuserade på två saker, först en ingång på plan och därefter ett relativt långt fritt följ samt en längre kedja. Det funkade under förutsättningarna bra men eftersom det inte blev någon direkt uppvärmning var hon lite stissig. Det är något att ta med sig, dels att det faktiskt funkade (även om det inte var riktigt bra) även utan uppvärmning och att jag faktiskt ska ta tid till att göra en ordentlig uppvärmning inför alla kedjor. Bra övningar är följsamhetsövningar, lägganden samt fokusövningar.

Följet var lite stressat från Polkas sida men samtidigt var hon väldigt engagerad vilket gjorde underverk för uthålligheten. Vi behöver alltså något högre intensitet men mer fokus än vi normalt har. Hon släppte aldrig men tappar lite position. Jag fokuserade på att gå relativt sakta, förbereda svängar och inte titta så mycket på henne. Det funkade bra. Hon var lite osäker under kommenderingen men jobbade ändå på och jag tror det blev en positiv upplevelse i slutet.

I kedjan gjorde vi ett läggande men lite höga armbågar men bra stadga. Inkallning med bra stadga och fin ingång, bara något snett men inte mycket. Vid apporteringen tappade hon lite fokus så den fick vi göra om. Vid andra gången blev det riktigt bra och i princip utan tugg. Avlämningen behöver fortfarande lite jobb men den känns rätt bra nu. Rutan däremot är lite seg. Hon springer inte riktigt ut och stannar inte på mitt ställande. Vi får göra ett antal kedjor och boosta ställandet där. Tror även jag ska försöka ge belöningen bortanför rutan och sen godis i rutan. Fjärren gick bra, jag behövde ett dubbelkommando och hon hade lite väl mycket fokus på TL men överlag gick det bra. Vi behöver dock träna lite mer med TL bakom och fokus på mig.

Men jag är lite arg. Eller irriterad i alla fall. Jag tycker det känns jobbigt att tävla, delvis för att jag alltid tyckt det, men även för att jag fått höra att vi inte borde tävla eftersom vi lär in felbeteenden då (eftersom vi inte är tillräckligt bra). Jag blir lite arg på folk som slänger ur sig sådana saker utan att tänka på när, hur och till vem de gör det. Jag tänker massor på detta och det känns ännu jobbigare att tävla när jag tänker att folk tycker att jag förstör vår träning genom att tävla. Visst behöver vi öva på massor av saker, inte minst tävlingsträning, men vi måste även ut och tävla. Det får inte vara någon stor grej! Så länge vi bibehåller en bra attityd kan det inte bli fel. Det viktigaste är att Polka får en bra känsla i tävlingssituationen och hon kan egentligen inte veta när det blir fel om jag inte berättar det för henne. Jag kan inte förvänta mig att vi ska ha en helt genom enkel och bra känsla genom hela tävlingen men min uppgift är att stötta henne och peppa oss genom momenten. Även om hon skulle bli  1010217_10152639607293237_1752958285534391983_nlite nosig och osäker så ska jag hantera det genom mer pepp och mer lugn. Trygg och glad! Det är allt jag ska tänka i och mellan momenten. Skulle hon bli tryckt ska jag hoppa henne lite mer för att lösa upp spänningarna. Mitt enda mål med tävlingen är att jag ska stötta henne efter bästa förmåga och våga peppa henne när det behövs. Tycker hon det är jobbigt så blir det mer tävlingslik träning i framtiden, jag är inte ute efter resultat utan efter en utvärdering av nuläget. Oavsett resultat har jag en väldigt fin hund som är världens finaste träningsvän!

På facebook har jag sett personer som tävlat med ungefär samma resultat men med helt olika reaktioner. Den ena missnöjd och nästan bitter, den andra ödmjuk, glad och peppad. Vem vill jag vara? Det är såklart den glada personen som jag vill vara, även om det kan innebära att jag inte pushar mig själv att bli bättre lika snabbt som den som aldrig blir nöjd. Jag tror det är mer givande, roligare och bättre för mig att försöka alltid leta guldkornen och inte ta allt så allvarligt. För att livet inte ska bli för tungt behöver jag lära mig att tänka känsla, inte prestation, och fokusera på mina uppgifter eftersom det är det som jag har kontroll över. Trygg och glad ska vara mitt nya motto i (hund)livet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *