Morgonträning och morgontävling

Idag var vi i ridhus och tränade på morgonen tillsammans med Jenny och Riley. Det blev bra träning, en platsliggning med helt okej fokus men hon satte sig upp när jag var på väg tillbaka vilket jag tolkar som att hon var lite för laddad. Lärdom är alltså att värma upp även inför platsliggning men lugna fokusövningar. Därefter körde vi lite följ som gick mycket bra, ett läggande under gång som gick ok och en inkallning med bra fart. Kedjan avslutades med en superfin ruta! Bra fart ända ut i rutan och fint ställande. Nästa kedja blev en apportering, stadge-övning och sen fjärr. Det gick bra men hon satte sig inte på första kommandot så vi boostade fjärren lite med belöning på första kommandot och fina lägganden i position. Hon drog upp sig lite på armbågarna under ett av läggandena i fjärren men det är inte så mycket att göra med. Det har inte varit ett problem tidigare så jag vet inte varför det kom nu. Kanske var det för lite uppvärmning där med.

Imorgon kommer jag därför göra en ordentlig uppvärmning och fresta henne med kattmatspåse innan vi går in på banan till momenten men inte till platsen. Till platsen ska jag värma upp genom att promenera henne och sen göra lite lägganden och uppsättanden med belöning framför samt fokusövningar. Under platsen ska jag se framför henne på marken och stå lugnt med händerna längs sidan. På vägen tillbaka ska jag se framför henne men inte på henne.

Inför momenten ska jag göra en uppvärmning med en blandning av fartövningar, ingångar, belöning från armhålan och låta bli handen. Kanske även en apportering om det finns plats. Fokus-övningar med omvänt lockande. Vi ingången ska jag vara glad och peppande och om hon tappar ska jag ta en liten omsväng för att få med henne. Uppställning och koppla bort koppel, därefter momentförberedelse för följ. Under följet ska jag gå lugnt och se framåt/nedåt. Sakta ned lite för alla svängar och halter. Om jag tappar henne eller om hon går ifrån mig i position ska jag göra halvhalter. Under tiden ska jag även försöka få med lite tysta beröm-ord och le åt henne. Min främsta uppgift under hela tävlingen är att peppa henne och stötta henne. Under läggande under gång ska jag förbereda henne med vår rutin och återigen inte se på henne i återgången och uppsättandet. Inkallningen ska jag tänka på att hålla handen nära kroppen så hon inte puttar på handen. Skulle hon vika av lägger jag snabbt in ett fotkommando innan hon hunnit passera mig. Under apporteringen måste jag se till att hon verkligen är med när jag kastar apporten och hjälpa henne in med handen. För rutan ska jag peppa henne och peka ut rutan och lägga in ett snabbt stanna. Skulle hon inte stanna lägger jag till kommandon tills hon lyssnar och eventuellt dirigerar om. Hoppet har vi inte tränat på länge men det borde gå bra ändå eftersom hon har rätt lätt för momenten. Fjärren ska jag förbereda henne på samt lägga handen utanför hennes huvud så vi får ett bra läggande. I återgången ska jag återigen tänka på att inte se på henne. Samt inte se på henne i uppsättandet heller!

Det är mycket att tänka på men det mesta gör vi redan relativt mycket i träningen redan. I transporterna ska jag tänka att jag snart ska belöna och andas lugnt och djupt om det blir jobbigt. Se glad ut och använd våra inövade rutiner! Vårt mål med tävlingen är att kunna göra många sociala belöningar och se till att det i alla fall ser ut som att vi har kul på plan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *