Oplanerat

Sen i fredags har jag haft väldigt lite planer kring vår träning, det har fått bli som det fallit sig. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det men klart är att när vi får sådan träning blir det inga kedjor. En annan sak jag tror mig ha konstaterat är att Polkas “skendräktighetsperiod” nog är över och det är därför hon är så otroligt pigg. Hon är dessutom lite gnällig och otålig. Det var samma sak i höstas när hon efter att varit pigg genom hela löpet och efterlöpet gick in i “hyperspeed”. Det var nog delvis därför tävlingen i spåret gick så dåligt… Hur som så är hon lika okontrollerat pigg igen nu. Det är visserligen bara 52 dagar sedan hon slutade löpa men det kan väl variera antar jag. Idag har hundarna fått två ordentliga promenader och Polka fick göra ett uppletande med åtta föremål. Det blev lite tokigt för jag skickade henne lite lite okontrollerat men samtidigt jobbade hon bra så jag får vara nöjd ändå. Dock missade hon nog ett föremål som även jag glömde så det får vi gå ut och leta upp imorgon!

På kvällen blev det sedan lydnadsträning i ridhus. Polka var såklart lika pigg och kändes även idag lite påverkad av situationen. Samtidigt lyckades jag hantera det bättre så idag blev det faktiskt bättre träning! Vi påbörjade projekt “lägg” vilket är inlärning av ett bakåt-ligg som hon gör så snyggt under backande. Första steget är att Polka backa och jag lägger in ett lägg och enbart belönar när vikten går bakåt. Det är viktigt med ett riktigt tungt läggande i detta fall. Nästa steg är att jag backar och att jag sen lägger in ett “back” så hon går några steg bakåt och sen gör ett lägg. Jag testade även att göra lite backande i fotposition men det var lite tidigt än och läggandet funkade (såklart) inte så bra. Men jag tror på detta projekt! Nästa pass ska jag jobba mer med att variera avstånd och min position och blick. Testade att göra några skiften där hon inte kunde se mig och de gick inte bra så det finns en del där att jobba med. Kanske behöver jag lära henne att arbeta mer självständigt även inne på lydnadsplan. Vi gjorde apropå avståndsarbete lite rut-träning som gick super bra. Fin fart och position i rutan direkt från ett sändande på 25 m. Vi gjorde för övrigt massor med stadgeträning idag vilket var anledningen till att vi fick till bra träning. Det som vi saknade var dock mer fjärrträning. Polka gjorde fyra skick på tungapport vilka tre belönades. Hon behöver en blandning mellan stadga och intensitet i tungapporteringen. Idag blev nog bara sista skicket riktigt bra. Samtidigt belönade jag upp tungapporteringen så förhoppningsvis ska hon gilla den bättre och bättre efterhand, det vara bara andra passet med tungen i år.

Imorgon är det ingen träning inplanerad men vi får väl se till att aktivera på något sätt. Kanske kan köra några lägg-övningar och jobba lite med framåtsändandet och krypet. Det vore bra att få till lite mer brukslydnadsträning, den blir så lätt lidande då jag fokuserar allt på lydnaden. Brukslydnaden är inte lika kul, den känns svårare och jag har färre att diskutera den med. Samtidigt älskar Polka specialen och är väldigt duktig på det så det känns bortkastat att inte jobba med brukslydnaden. Just nu känns trygghet på plan ganska långt bort men det kanske är lite bättre än vad jag tror. Vi ska försöka få till träning på ny plan även denna vecka och verkligen se till att köra lite fler kedjor. Imorgon kan vi göra någon enkel kedja bara för att öva lite uthållighet så det inte känns så jobbigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *