Tävlingsambivalens

Idag blev det som planerat träningstävling i ridhus. Vi körde en lydnadsklass 2 utom hopp. Jag var inte på topp men kämpade på med Polka. Platsen var inga problem, det lät en hel del i ridhuset eftersom det blåste massor utanför men det bekom inte hundarna jättemycket. Någon liten nos fick vi och lite rörelse men hon låg kvar fint i återgången så det blev bra. Sen under själva momenten gjorde vi en relativt lång uppvärmning men fick ingen riktigt bra känsla. Antingen tyckte jag hon verkade besvärad av situationen eller så kändes hon stressad. Det blev rätt mycket lägganden och stadge-övningar och vi fick till bra lägg men sämre fotgående. Bra stadga.

Ingången på plan blev ok. Jag var inte särskilt peppad. Följet blev inte alls så bra. Hennes position var inte bra. Hon tappade fokus flera gånger rätt rejält men jag kunde få tillbaka henne med uppmärksamhetsljud. Sen låg det både matskål och leksaker på plan vilket störde ut henne rätt rejält. Det får vi träna mer på! Språngmarshen blev helt ok. Hon var inte bekväm men det var inte jag heller. Hur som, jag körde social belöning efter och då stack hon iväg mot leksaken men jag stoppade henne med inkallning och hon vände direkt. Läggande under gång blev snett men hon la sig tack vare grovt kroppskommando. Helt enligt plan. Hon låg kvar helt ok men vi behöver fortfarande jobba med stadgan där. Jag belönade stadgan i ligg. Stadgan i inkallningen var bra. Inkallningen blev bra men hon duttade på min hand i ingången. Rutan blev bra! Ställandet är inte så distinkt som jag skulle vilja men hon förstår momenten bra! Apporteringen blev också bra men med mycket tugg. Tyvärr, och detta var det som störde mig mest, fick vi nu ljud. Hon gnällde i uppställningen till apporteringen och sen även till fjärren. Jag har svårt att veta vad som gjorde att hon gnällde. Miljön var svår men momenten är lätta för henne. Kanske kände hon av att det blev fel när hon smet mot leksaken även om jag inte gjorde någon grej av det. Uppställningen till fjärren blev förvirrad så att det kom mer ljud där är kanske inte så konstigt. Men ändå väldigt tråkigt. Jag hoppas på att det här har med hennes efterlöps-period. Hon är generellt mer gnällig hemma nu. Vi får se hur det utvecklas. Fjärren blev för övrigt bra. Hon kollade åt TL två gånger men är inte alls lika fixerad på personen nu. Mer övning på det. Jag belönade nära både TL och domare för att avdramatisera dem och jag hoppas det ger lite effekt. Något annat jag funderade på var om gnället är belöningsförväntan eftersom hon vet att det kommer en stor belöning snart. Som sagt, hon har nog en lite speciell period just nu så jag ska hålla lite koll under de kommande veckorna så får vi se hur det utvecklar sig. Jag tyckte överlag att hon hade en bra inställning även om det kändes rätt stressat och forcerat. Det ser bättre ut på film än vad det kändes.

Det som var bra:

 • Bra stadga!
 • Positiv inställning
 • Bra fjärr och ruta
 • Överlag gör hon alla moment
 • De flesta transporter blev bra

Det vi behöver jobba med nu:

 • Positionen och uthållighet i följ
 • Störningsträning
 • Nya miljöer
 • TL och domare
 • Låt bli leksaker och handen
 • Lägg under gång
 • Hitta rätt läge – engagemang utan stress

Vi får se om det blir tävling nästa helg, jag har inte så stor lust just nu men det kan förhoppningsvis ändras. Här kommer filmen på några av momenten (de som finns på film!).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *